Storm Fien raast over Spanje en maakt eerste dodelijke slachtoffer

door admin
Storm Fien raast over Spanje en maakt eerste dodelijke slachtoffer

Dinsdag gelden er weerswaarschuwingen voor bijna heel Spanje, met uitzondering van de Canarische eilanden. Er is sprake van extreem hoog risico (code rood) in Galicië, Aragón en Baskenland vanwege sneeuwstormen, regen, wind en extreem hoge golven. In de Pyreneeën bij Huesca wordt de komende 24 uur ongeveer 40 cm sneeuw verwacht. Windvlagen tussen de 70 en 80 km per uur worden in deze regio’s verwacht. Langs de kust van Galicië kan de wind zorgen voor golven tot wel 9 meter hoog. Voor de gehele noordkust van Spanje geldt code oranje.

Baskenland activeert noodplan

Baskenland werd in de vroege dinsdagochtend al behoorlijk getroffen door de storm. In de afgelopen uren zijn er al bijna 90 incidenten gemeld op de weg, als gevolg van omvallende boven en ondergelopen wegen. Het regiobestuur van Baskenland heeft de alarmfase afgekondigd en het overstromingsplan geactiveerd gezien de hoge stand van de rivieren en de voorspellingen van nog meer regen.

In de haven van Bermeo (Biskaje) is er zelfs een dode gevallen als gevolg van het noodweer. Hulpdiensten hebben het levenloze lichaam van een 80-jarige man gevonden. Familieleden kregen sinds maandagavond, toen de storm al was begonnen, geen contact meer met hem.

Code oranje voor extreem harde wind en hoge golven

In het noorden en oosten van Castilië en León geldt code oranje wegens sneeuw en harde wind. In de rest van deze regio blijft het hard waaien, vandaar code geel. Code oranje werd ook afgekondigd voor alle eilanden van de Balearen. Er wordt tot windkracht 8 verwacht op de eilanden wat zorgt voor golven tot wel 10 meter hoog. Enkele provincies in het binnenland van Valencia hebben ook code oranje gekregen vanwege extreem harde wind. Voor de rest van Spanje geldt code geel vanwege harde wind tot gemiddeld 90 km per uur.

Ook provincies in Zuid-Spanje ontkomen niet aan nieuwe storm

Storm Fien beperkt zich niet alleen tot het noorden van Spanje. In de provincies van Almería en Granada worden windvlagen tot 90 km per uur en golven tot wel 4 meter verwacht. Voor deze provincies is dan ook code oranje afgegeven. Voor Cádiz, Córdoba, Jaén, Málaga en Sevilla is code geel van kracht wegens een gevaarlijke zee en harde wind.

Alleen het midden van Navarra, het midden van Catalonië, een groot deel van Extremadura en het westelijk deel van Andalusië blijven op dinsdag buiten schot en zal er waarschijnlijk weinig te merken zijn van storm Fien.

Storm Fien waarschijnlijk van korte duur

De Spaande weerdienst verwacht dat de storm in elk geval nog tot en met woensdag zal aanhouden. Al zullen er morgen al veel opklaringen zijn in een deel in het zuiden en oosten van Spanje. Op donderdag gelden er nog wel weeralarmen maar deze beperken zich tot een kleine strook in het noorden van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk