Het water heeft volgens het rapport uit 2021 waarop het ministerie zich baseert een laag chlorofylgehalte en bacterieniveaus in het beste bereik. Recente gegevens tonen een afname van het chlorofylgehalte, verbeterde transparantie en zoutgehalte vergelijkbaar met het voorgaande jaar. Wel herinnerde de minister eraan dat er dagelijks 5.000 kilo nitraten de lagune binnendringen. Daarom verzocht hij om tussenkomst van de Hydrografische Confedratie van Segura.
Negatief effect van omliggende intensieve landbouw
Dat klinkt heel positief na vele alarmerende berichten van de afgelopen jaren over de tanende kwaliteit van het water in deze grootste binnenzee van Europa. Door de omliggende intensieve landbouw belanden veel afvalstoffen met het rioolwater in Mar Menor met onder meer massale vissterfte en algenvorming tot gevolg. De grootste hoeveelheid voedingsstoffen komen voornamelijk via het Albujón-ravijn binnen, aldus de minister van Milieu. De meeste nutriënten zijn dus van agrarische oorsprong.
Ongecontroleerde algengroei
Een ander rapport van het Wetenschappelijk Adviescomité van Mar Menor waarschuwt dat het binnendringen van voedselrijk water een ongecontroleerde groei van draadalgen in de lagune kan veroorzaken. Het rapport roept op tot actie om een nieuwe algenbloei te voorkomen en benadrukt de negatieve effecten van het verwijderen van onderwatervegetatie en de biodiversiteit.
Toerisme
Alle berichten over de slechte waterkwaliteit en dode vissen die aanspoelen op de stranden van de afgelopen seizoenen zijn slecht voor het toeristische imago van de regio. De hotelvereniging van de kust van Mar Menor waarschuwt dat de investeringen in het toerisme in het gebied niet zijn hersteld na de milieucrises van de afgelopen jaren.
Zeven lege strandtentjes vormen een zwijgend bewijs voor het gebrek aan vertrouwen in het gebied vanwege de onzekerheid en het gebrek aan toeristen. De hotelvereniging eist dat de stranden worden schoongemaakt en dat er een strategie wordt geïmplementeerd om het imago van de Mar Menor te verbeteren. De voorzitter van de vereniging sprak deze eisen uit aan de Commissie voor Toerisme en Mar Menor en riep op tot coördinatie tussen de centrale, regionale en lokale overheden.
De voorzitter zei ook dat het slechte imago van de Mar Menor in sommige gebieden een lage toeristenstroom veroorzaakt, ondanks het feit dat de rest van het gebied in goede staat verkeert.
Het ministerie van Milieu heeft gemeld dat tot nu toe in 2023 2.718 ton biomassa uit de Mar Menor is verwijderd en dat er maatregelen worden genomen om de strandschoonmaak voor het zomerseizoen te verbeteren.
Bekijk ook: Mar Menor wordt eerste Europese ecosysteem met wettelijke status