Opnieuw honderden dode vissen aangespoeld in Mar Menor

door admin
Opnieuw honderden dode vissen aangespoeld in Mar Menor

Onder de dode vissen bevinden zich ook blauwe krabben, garnalen en andere schaaldieren. Deze krabben zijn normaal gesproken erg sterk en resistent. Dus als deze dood of stervende zijn, betekent dit dat de situatie nog erger is dan aanvankelijk werd gedacht. Bewoners die getuige waren van het gruwelijke tafereel waarschuwden SOS Mar Menor na vier dagen tragedie. Op sociale media doen veel foto’s de ronde van oevers vol met dode vissen en andere zeedieren. 

Gelijksoortige incidenten in 2019 en in 2015

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt in het gebied. In 2015 kleurde het water van Mar Menor groen als gevolg van extreme ‘eutrofiëring’. Het doodde destijds 85 procent van het zeegras.

Ecologen uitten hun zorgen dat de grimmige vondst van deze week een herhaling van oktober 2019 zou kunnen zijn. Toen stierven in hetzelfde gebied duizenden vissen die vervolgens aanspoelden op de stranden. Destijds gaven experts de schuld aan tientallen jaren van met nitraat beladen afvoeren van de intensieve landbouwactiviteiten in het omliggende gebied. Dat vervuilde water veroorzaakte een enorme algenbloei die zuurstof aan het water onttrok met stikkende vissen tot gevolg.

Er lijkt niets te zijn veranderd sinds 2015

Onderzoekers waarschuwen al lang dat het gebied onder extreme druk staat. De lagune grenst aan een gebied van intensieve landbouw, dat zich uitstrekt over 60.000 hectare. Bovendien hebben slechte rioleringssystemen in nabijgelegen steden, evenals lozingen van mijnbouwactiviteiten, het probleem vergroot. Landbouwgroepen hebben zich echter verzet tegen deze claims. Ze zeggen dat ze niet verantwoordelijk zijn voor de crisis en stellen dat hun processen volledig in overeenstemming zijn met de milieuwetgeving.

Volgens de Britse krant The Guardian hebben regionale regeringsfunctionarissen ontkend dat de oorzaak van de dode zeedieren ligt in een gebrek aan zuurstof in het water of de aanwezigheid van een giftige stof. Ze staven dit met voorstudies van een universiteit in de regio. In plaats daarvan lieten ze doorschemeren dat de oorzaak verband kon houden met de recente hittegolf. En als zodanig werd wezen op gegevens die een stijging van de watertemperatuur lieten zien van 28,5ºC tot 31ºC gedurende twee dagen.

Ada García Saura, die een van degenen is die erop heeft aangedrongen om Mar Menor te beschermen door het wettelijk als een “juridische persoon” te erkennen, verwierp deze uitleg. “De Mar Menor heeft meestal een temperatuur van 26 of 27 graden. We bevinden ons bijna in een subtropisch klimaat’, zei ze. “Dus de flora en fauna van Mar Menor zijn aangepast aan deze temperaturen.”

#SOSMARMENOR

#SOS MarMenor roept op tot een groter bewustzijn van de problemen in de lagune door t-shirts met de boodschap te dragen of vlaggen te bevestigen. Ze willen dit vooral voor elkaar krijgen wanneer op 21 augustus La Vuelta door het gebied trekt. 

ANSE, een natuurbeschermingsorganisatie in het gebied zal met de steun van andere organisaties analyses van de wateren van de Mar Menor uitvoeren om te zoeken naar de oorsprong van het probleem “buiten wat officiële bronnen aangeven”.

De Spaanse afdeling van het Wereld Natuur Fonds riep ook de autoriteiten op om een ​​breder onderzoek uit te voeren en ervoor te zorgen dat zuurstofgebrek niet de oorzaak was. Zolang er geen goed onderzoek is, is het onmogelijk om de oorzaak van al deze sterfgevallen te achterhalen.

Bekijk ook: Mar Menor dit jaar niet aantrekkelijk voor toeristen

Dit vind je misschien ook leuk