Tekort aan speelgoed en gameconsoles door gebrek aan voorraden

door admin
Tekort aan speelgoed en gameconsoles door gebrek aan voorraden

Producten zijn óf niet verkrijgbaar of hebben een veel langere levertijd dan normaal het geval is. Spanje is niet het enige land dat de crisis rond het gebrek aan voorraden en een tekort aan veel verschillende producten ervaart. Een situatie die extra nijpend is met Kerstmis voor de deur. December is dé maand waar veel winkels het van moeten hebben. Helemaal na bijna twee jaar van coronapandemie hadden veel bedrijven gehoopt met de cadeauverkoop voor Kerst en Driekoningen een beetje omzetverlies goed te kunen maken. 

Volgens ‘Antena3 Noticias’ is een van de meeste geplaagde sectoren door dit gebrek aan leveringen die van speelgoed en videogames. De meeste stukken komen in dit geval namelijk uit het buitenland. Verschillende merken zijn al niet meer verkrijgbaar in de Spaanse winkels. 

Staking transportsector

Een ander probleem dat opdoemt is de staking van de Spaanse vrachtwagenchauffeurs die nog steeds niet van de baan is. In eerste instantie is de bedoeling tussen 20 en 22 december te gaan staken. Het laatste overleg tussen de vakbonden (waaronder CNTC) en het ministerie van Transport de overheid liep op niets uit. De sector dreigt nu met stakingen voor onbepaalde tijd als de overheid blijft weigeren hen tegemoet te komen. 

De sector bevindt zich in een zeer delicate situatie als gevolg van een hausse in benzineprijzen die de marges verlaagt en veel bedrijven bedreigt vanwege de moeilijkheden om de stijging aan klanten door te berekenen. Daarom vragen ze om maatregelen om deze impact op te vangen, hoewel ze weten dat de marge erg smal is.

Geconfronteerd met deze situatie eist de sector dat andere problemen worden aangepakt om dit te compenseren, zoals lange wachttijden bij het laden en lossen, meer faciliteiten om de vloten te vernieuwen en dat het eurovignet niet wordt toegepast, een in andere Europese landen ingevoerd tolsysteem dat het wegvervoer belast.

Als de meest conflicterende punten de komende weken niet worden aangepakt, bestaat het risico dat door de staking de toeleveringsketen zal breken voor Kerstmis. Dat gaat vanwege de leveringsproblemen die er nu al zijn voor veel ongemak bij de bevolking zorgen.

Ministerie blijft onderhandelen

De staatssecretaris van Transport, María José Rallo, zegt te blijven onderhandelen om de staking te voorkomen op data met een grote logistieke vraag. “We zijn ervan overtuigd dat er ruimte is voor onderhandeling en we hebben onze maximale beschikbaarheid overgedragen om tot een terugroepactie te kunnen komen”.

Dit vind je misschien ook leuk