Het jaar 2024 eindigde met een waarschuwing van het Ministerie van Volksgezondheid: hepatitis A-infecties nemen in heel Spanje toe. Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid constateert een verandering in het patroon van overdracht van de ziekte.
In Andalusië zijn de nieuwe gevallen meer dan verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. Het ministerie heeft 177 mensen geregistreerd die begin december positief zijn getest op het virus, een toename van 160% ten opzichte van de 66 besmettingen op dezelfde meetdatum in 2023. Almeria heeft de meeste gevallen, gevolgd door Málaga en Sevilla.
Symptomen en verspreiding van hepatitis A
Hepatitis A is een leverziekte veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Bij volwassenen ontwikkelt de infectie zich in ongeveer 70% van de gevallen met symptomen zoals misselijkheid, braken, koorts en buikpijn. De symptomen beginnen meestal abrupt, met misselijkheid, braken, koorts, malaise of buikpijn. Naarmate de dagen verstrijken, ontwikkelt zich de typische geelzucht (vergeling van de huid en slijmvliezen). Leverfalen, dat zich uiteindelijk binnen acht weken na het optreden van de symptomen ontwikkelt, is zeldzaam en komt vaker voor bij mensen ouder dan 50 jaar, bij personen met een zwak immuunsysteem of bij mensen met leverpathologie. Bij kinderen jonger dan 6 jaar komt de infectie minder vaak voor. De ziekte verspreidt zich via de fecaal-orale route.
Risicogroepen
In 2024 is er een toename van hepatitis A-infecties onder homoseksuele en biseksuele mannen. Dit, gecombineerd met de beperkte vaccinatiegraad in deze groep, maakt dat het risico op besmetting als “matig” wordt beschouwd. Voor de rest van de bevolking is het risico “zeer laag”.
Veranderingen in epidemiologisch patroon
De meeste nieuwe gevallen komen voor in de populatie van 15-44 jaar. Dit is een verandering ten opzichte van voorgaande jaren waarin vooral kinderen jonger dan 15 jaar werden getroffen. Er is ook minder verband met geïmporteerde gevallen uit landen waar hepatitis A blijft sluimeren.
Stimuleren van vaccinaties
Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid benadrukt de noodzaak om het toezicht op de ziekte te versterken en de vaccinatie bij risicogroepen aan te moedigen. Het hepatitis A-vaccin is alleen opgenomen in het vaccinatieschema van Catalonië, Ceuta en Melilla voor kinderen tussen 5 en 7 jaar. Ondanks deze maatregelen is ook in Catalonië het aantal infecties aanzienlijk gestegen.
Lees ook: seizoensgebonden griep na corona terug van weggeweest in Spanje