In de context van demonstraties tegen overtoerisme en tegen toeristen gerichte acties in hotspots zoals Mallorca, Ibiza, Barcelona en Málaga komen de eerste toerismecijfers van het zomerseizoen binnen. Deze blijken enkele verrassingen te herbergen. Op basis van de eerste maanden van het jaar waren de verwachtingen hooggespannen. Toch blijkt dat het toerisme in Spanje in juli slechts bescheiden is gegroeid, met aanzienlijke regionale verschillen.
De maand juli bracht Spanje 12,7 miljoen reizigers, goed voor 44 miljoen overnachtingen. Hoewel dit de beste julicijfers zijn sinds 1999, is de groei vergeleken met 2023 slechts minimaal. Het aantal reizigers steeg met slechts 0,2%, terwijl het aantal overnachtingen met 2,15% toenam. Dit contrasteert sterk met de jaren 2021 en 2022, toen de groei respectievelijk 43,9% en bijna 59% bedroeg, en wijst op een afnemend hersteltempo.
De overnachtingen van buitenlandse reizigers zijn met 5,2% toegenomen, vergeleken met 3,4% voor de Spanjaarden zelf. Bij het plannen van hun vakanties leken de buitenlandse toeristen vooral de voorkeur te geven aan de Balearen, Catalonië en de Canarische Eilanden. Onder de binnenlandse reizigers was Andalusië een populaire bestemming.
Wat overnachtingen in toeristische appartementen betreft daalde vooral het aantal overnachtingen door Spanjaarden in juli met ruim 5%. Hier gaat het om toeristische accommodatie buiten hotels, appartementen, campings, landelijke accommodaties en hostels.
Regionale verschillen in toerismecijfers
Niet alle regio’s profiteren evenveel van het zomertoerisme. De kaart laat zien dat, hoewel de overnachtingen in het hele land met 2,2% zijn gestegen, de stroom van reizigers zich niet overal op dezelfde manier heeft ontwikkeld. In populaire vakantiebestemmingen zoals Andalusië, Cantabrië en de Canarische Eilanden daalde het aantal bezoekers zelfs. In Cantabrië daalde het aantal reizigers met 8,1% en in Andalusië met 5,2%, de grootste daling van toeristen in een maand juli in de laatste 20 jaar, afgezien van die in het corona-jaar.
Dit staat in schril contrast met regio’s zoals Aragón en La Rioja, die een groei van meer dan 6% zagen. Hoe kan dat? Een belangrijke factor is dat het INE in zijn maandelijkse analyse spreekt over “hotelbedrijf”, “elke eenheid die hotelaccommodatiediensten produceert (hotel, appartementenhotel, motel, hostel, pension, herberg, gastenverblijf)”. Deze gegevens omvatten dus niet andere opties.
De impact op de kustgebieden
Opvallend is de teruggang in sommige kustgebieden zoals Cádiz (-10,4%), Málaga (-5,9%) en Tarragona (-7,2%), waar de afname van toeristen de hotels zwaar heeft getroffen. Deze daling kan te maken hebben met gestegen prijzen, verzadiging en de zoektocht van toeristen naar minder drukke bestemmingen of andere overnachtingsopties. In navolging van de trend van de sector stegen de prijzen van alle soorten accommodatie ten opzichte van een jaar geleden. Appartementen werden 6,2% duurder, campings stegen met 6,7% en prijzen voor landelijke accommodaties groeiden met 3,9%.
Balearen blijven populair
De Balearen blijven echter een uitzondering in deze trend. Deze eilandengroep haalde regelmatig het nieuws met demonstraties waarin werd gevraagd om een rem op het massatoerisme dat de kwaliteit van leven van de inwoners van de eilanden sterk zou ondermijnen. Het aantal reizigers naar Mallorca en Ibiza steeg wel, met 3%, en het aantal overnachtingen met 2,7%. Dat resulteerde in een bezettingsgraad van 87,6%, de hoogste van het land.
Lees ook: Uitgaven in Spanje van toeristen stijgen: Vooral Britten en Duitsers trekken portemonnee