Universiteit van Barcelona beste van Spanje op wereldranglijst

door admin
Universiteit van Barcelona beste van Spanje op wereldranglijst

Elk jaar presenteert QS World University Rankings zijn ranglijsten van universiteiten over de hele wereld. In de QS-ranglijsten worden studies van universiteiten op verschillende onderdelen gewaardeerd: academische reputatie, geciteerde artikelen, reputatie van professoren en de H-index (productiviteit en invloed).

Twee Spaanse universiteiten in top-50

De studie Anatomie en Fysiologie aan de Universiteit van Barcelona wordt van alle Spaanse universiteiten het best beoordeeld. Deze studie aan de Universiteit van Barcelona staat op plaats 14 in de top-50 en scoort op de vier onderdelen het hoogst van alle studies in Spanje. In deze ranglijst worden 38 studies van de Universiteit van Barcelona genoemd. De Polytechnische Universiteit van Madrid volgt met 33 studies in de ranglijst. In totaal staan er 361 studies aan universiteiten in Spanje in de ranglijst van QS World University.

Ondanks hoge kwaliteit nog ruimte voor verbetering

Ben Sowter is onderzoeker van QS-ranglijst en vertelt: “De scores die Spaanse universiteiten hebben behaald laten zien dat de scholen op deze onderdelen een hoge kwaliteit bieden. Desalniettemin is er nog altijd ruimte voor verbetering. Spanje heeft namelijk veel minder programma’s binnen deze ranglijst dan bijvoorbeeld Italië en Frankrijk.”

Volgens Sowter is het noodzakelijk dat Spaanse universiteiten meer gaan concurreren met universiteiten in andere landen. Het tot stand brengen van financieringsmechanismen en het opzetten van samenwerkingen tussen verschillende departementen zou al een groot verschil kunnen maken. De regering in Spanje houdt het onderwijs extreem gescheiden van andere departementen zoals bijvoorbeeld ‘onderzoek en innovatie’ en precies dit houdt universiteiten tegen om nog beter te worden, aldus Sowter.

Nederlandse universiteiten scoren hoog met studie architectuur

In de ranglijst laten ook Nederlandse universiteiten zien wat ze in huis hebben. De TU Delft in Nederland scoort hoog op alle genoemde onderdelen. QS World University Rankings maakt het mogelijk om op specifieke studies te filteren en de studie Architectuur aan de TU Delft is een tweede plaats waard. Dezelfde studie aan de TU Eindhoven is goed voor een 46e plaats volgens de ranglijst.

Voors en tegens van het ranken van universiteiten

De QS World University Rankings wordt samengesteld door analisten over de hele wereld en geeft een vergelijkende analyse van 13.138 universitaire studies aan 1.368 verschillende universiteiten. Deze ranglijst wordt samen met de Academic Ranking of World Universities en Times Higher Education World University Rankings gezien als meest invloedrijke ranglijst van universiteiten. Er is echter ook kritiek op de subjectiviteit van de onderdelen en de wisselende resultaten.

Ranglijsten, zoals die van QS World University, zijn handig voor toekomstige studenten en hun ouders om te bekijken hoe hun studie en universiteit die zij op het oog hebben worden beoordeeld op bepaalde aspecten. Toch hebben ranglijsten ook een keerzijde volgens onderzoekers en studieadviseurs: Niet alle onderdelen van studies kunnen met elkaar worden vergeleken en zodoende worden beoordeeld. Deze ranglijsten geven studenten en ouders dus een beperkt – en soms gekleurd – beeld van een studie en een universiteit.

Dit vind je misschien ook leuk