Verplichte videobewaking in slachthuizen in Spanje

door admin
Verplichte videobewaking in slachthuizen in Spanje

Videobeelden nemen straks het uitladen, onderbrengen en behandelen van dieren in het slachthuis op. Minister Garzón van Consumentenzaken benadrukt dat dankzij dit bewakingssysteem het dierenwelzijn extra kan worden beschermd, het lijden tot een minimum wordt beperkt en de voedselveiligheid voor de consument beter kan worden gegarandeerd.

Actie na verschrikkelijke beelden in slachthuizen

De afgelopen jaren kwam Spanje meerdere keren in het nieuws vanwege het opduiken van verschrikkelijke beelden van praktijken in Spaanse slachthuizen. Hier en daar probeerden regiobesturen extra controles in te stellen, maar deze praktijken vereisten een nationale aanpak.

Eind 2020 werd voor het eerst gesproken over verplichte videobewaking. Na veel gesprekken met de sector en andere ministeries is er anderhalf jaar later overeenstemming bereikt en heeft nu geleid tot nieuwe wetgeving die voor alle slachthuizen, inclusief de mobiele slachthuizen, in heel Spanje zal gelden.

Waar moeten de camera’s worden geplaatst?

Bewakingscamera’s worden geplaatst op de plekken waar de levende dieren worden uitgeladen na transport, waar ze worden gehouden en op de plekken waar de dieren worden verdoofd en waar ze overlijden. De camera’s zijn niet verplicht in de transportruimtes waar ze moeten wachten voordat ze worden uitgeladen. Hier gelden echter wel extra controles voor de transportbedrijven om toezicht te houden op de dieren in het voertuig.

Exploitanten van slachthuizen zijn bij wet verplicht om de beelden van de bewakingscamera’s te bewaren omdat deze achteraf gecontroleerd kunnen worden door officiële instanties die zijn aangewezen door de autonome regiobesturen.

Wet over één jaar officieel van kracht in Spanje

Zoals gezegd is het Koninklijk Decreet afgelopen dinsdag goedgekeurd door de Spaanse Ministerraad. Op woensdag 24 augustus is het decreet gepubliceerd in het Staatsblad. Vanaf deze datum hebben grote slachthuizen één jaar de tijd om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen; kleine slachthuizen krijgen hier twee jaar de tijd voor.

Dit vind je misschien ook leuk