7.000 personen moesten worden geëvacueerd. Voor de inwoners van La Palma is het nog steeds moeilijk om een toekomst op te bouwen. Op het eiland is bijna iedereen getroffen door de vulkaan. Zeldzaam is de persoon die niet direct gedupeerd is geraakt of die een familielid of vriend heeft die zijn huis of bedrijf is verloren.
De oplossingen komen niet in het tempo dat dringend nodig is, zeggen ze, en ze willen deel uitmaken van de wederopbouw. Ze vragen om huisvestingsoplossingen en nieuwe verbindingen over de weg, naast het mee kunnen bepalen van de bestemming van de hulp van de overheidsadministraties, die meer dan 275 miljoen euro bedraagt.
Inmiddels zijn 5.342 hulpaanvraagdossiers geopend. Hiervan zijn 4.846 (90,7%) gestart, 4.227 ondertekend en 619 (12,8%) in behandeling. Desondanks klagen volgens Antena 3 de allereerste gedupeerden die al in september hun huizen moesten verlaten op de vlucht voor de lava, zonder iets te kunnen redden, dat ze nog steeds geen woning hebben en dat de hulp niet aankomt.
Velen ontvingen alleen financiële donaties ontvangen van individuen of particuliere organisaties. Geld dat niet genoeg is om iets te kopen omdat de prijzen zijn vervijfvoudigd en onbetaalbaar zijn.
Recordaantal vluchten naar eiland gepland
Terwijl inwoners van La Palma bezig zijn met de wederopbouw plannen luchtvaartmaatschappijen een recordaantal vluchten naar het eiland. Ze streven er volgens El Periódico naar de capaciteit van 2019 in de zomer van 2022 te overschrijden. Na het wegvallen van het toerisme op het prachtige eiland door Covid en daarna de gevolgen van de vulkaan, wordt de toeristische activiteit de komende weken hervat.
Dankzij de publiciteit die het eiland vanwege de vulkaanuitbarsting heeft gekregen, hebben meer luchtvaartmaatschappijen besloten op het eiland te vliegen. Hieronder Ryanair. Vanaf de zomer voert de Ierse prijsvechter vier keer per week vluchten uit naar het eiland vanaf Madrid en drie vanaf Barcelona.
De hoteliers van La Palma vertrouwen derhalve op de terugkeer van het toerisme naar het eiland, maar benadrukt nog steeds de beloofde directe hulp nodig te hebben. Dit zei Carlos García, vice-president van Ashotel. “Na de zware maanden van de uitbarsting wijst alles op de terugkeer van vluchten en operaties van touroperators, maar we hebben nog steeds directe hulp nodig.”
Het voor-en-na van de vulkaanuitbarsting
Het Nationale Geografische Instituut heeft een zeer complete interactieve kaart gemaakt waarmee je grafisch op basis van satellietbeelden kunt zien hoe de Aridane-vallei straat voor straat is geworden. De kaart laat interactief zien welke veranderingen het eiland heeft ondergaan sinds de eerste spleet op 19 september 2021 openbarste. Met de applicatie kun je nu ook de destructieve evolutie van de seismische zwerm van 11 september tot 13 december zien.