Waarom dalen huizenprijzen in Spanje niet bij lagere verkoopcijfers?

door admin
huizenprijzen verkoopcijers

Hoewel de huizenverkoop in Spanje in het eerste kwartaal van 2024 is gedaald met 5,4%, zijn de huizenprijzen juist met 4,3% gestegen. Dit heeft geleid tot een gemiddelde prijs van bijna 1.866 euro per vierkante meter.

Deze stijging lijkt tegenstrijdig, maar experts wijzen op een beperkte woningaanbod en stijgende hypotheekrentes als belangrijke factoren. José García Montalvo, hoogleraar aan de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona, stelt in El Pais dat de beperkte beschikbaarheid van woningen de belangrijkste oorzaak is van de prijsstijging. “Als er minder huizen worden verkocht, betekent dat niet dat er geen vraag is, maar dat het aanbod beperkt is,” aldus Montalvo.

Stijging hypotheekrentes

Daarnaast speelt de stijging van de hypotheekrentes een cruciale rol. Gonzalo Bernardos, directeur van een vastgoedmaster aan de Universiteit van Barcelona, legt uit dat de stijging van de officiële rentetarieven door de Europese Centrale Bank heeft geleid tot duurdere hypotheken. Dit heeft het profiel van kopers veranderd. Daarbij is de middenklasse vervangen door de hogere middenklasse, die zich duurdere woningen kan veroorloven zonder lening.

Impact van de nieuwbouwmarkt

Beatriz Toribio, secretaris-generaal van APCEspaña, merkt op dat de beperkte nieuwbouwproductie ook bijdraagt aan de stijgende prijzen. “De productie van nieuwbouw is zeer beperkt en wat er gebouwd wordt, wordt verkocht aan zeer solvabele kopers die geen financiering nodig hebben,” zegt Toribio. Deze dynamiek verspreidt zich naar de tweedehandsmarkt, vooral in populaire gebieden zoals toeristische zones en grote steden.

Regionale verschillen

De prijstijgingen zijn het meest uitgesproken in Madrid en de Balearen, waar de huizenprijzen hun hoogste niveau ooit hebben bereikt. In Madrid-stad hebben de prijzen de grens van 4.000 euro per vierkante meter overschreden, terwijl sommige gebieden op de Balearen, zoals Santa Eulària des Riu, zelfs boven de 5.000 euro per vierkante meter uitkomen.

Lees ook: Vastgoedzeepbel in Madrid groter dan verwacht

Gebrek aan nieuwbouw

Ondanks de grote vraag naar woningen, blijft de nieuwbouw achter. Volgens een analyse van CaixaBank Research ligt het aantal nieuwbouwvergunningen lager dan de creatie van nieuwe huishoudens. Dat resulteert in een nog groter wordend woningtekort. De traagheid van stedelijke ontwikkelingsprojecten en vertragingen bij het verkrijgen van bouwvergunningen worden vaak genoemd als oorzaken.

Lees ook: Bijna geen nieuwbouwwoningen meer te koop in Madrid en Barcelona

Hypotheekoorlog

Bernardos ziet een mogelijke verbetering op de lange termijn als de ECB de rentetarieven verlaagt, wat banken kan aanmoedigen om meer leningen te verstrekken. “Het tweede halfjaar van dit jaar kan het begin zijn van een grote vastgoedboom, aangedreven door een hypotheekoorlog,” voorspelt hij. Dit zou meer mensen de mogelijkheid geven om een woning te kopen, hoewel een daling van de prijzen op korte termijn niet wordt verwacht.

Lees ook: Dalende trend woningverkopen zet door in maart

Dit vind je misschien ook leuk