Wat gebeurt er met de tienduizenden daklozen in Spanje tijdens noodtoestand?

door admin
Wat gebeurt er met de tienduizenden daklozen in Spanje tijdens noodtoestand?

De slogan van de Spaanse regering ‘quédate en casa’ kan, sinds het afkondigen van de noodtoestand, niet door iedereen worden nageleefd. In welke ‘casa’ moeten daklozen een toevlucht nemen? Wat gebeurt er met de vrijwillige en onvrijwillige daklozen die Spanje kent?

Tienduizenden daklozen in heel Spanje moeten worden opgevangen

Volgens het meest recente register dat is opgesteld door Samur Social leefden er in Madrid, als epicentrum van het coronavirus, op het moment van het afkondigen van de noodtoestand 2.772 mensen op straat. Cijfers van vorig jaar vertellen dat er in heel Spanje tussen de 30.000 en 40.000 mensen op straat leven.

Door de noodtoestand in Spanje lopen deze mensen niet alleen extra risico op het oplopen van het virus, ze lopen ook het risico te worden gearresteerd aangezien de Spaanse politie de opdracht heeft gekregen daklozen te arresteren als zij geen onderdak accepteren van de hulporganisaties.

Samenwerking hulpdiensten zorgt voor tijdelijke opvangcentra

Veel daklozencentra worden beheerd door Samur Social. Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft het Rode Kruis samen met Samur Social, plus 40.000 vrijwilligers en een budget van ruim 11 miljoen euro maar liefst 86 daklozencentra opgericht door heel Spanje. Scholen en paviljoens voor vrijetijdsbesteding zijn in verschillende Spaanse gemeentes in korte tijd omgebouwd tot een tijdelijk opvangcentra voor daklozen.

Omdat de Spaanse overheid op 14 maart afkondigde dat iedereen thuis moet blijven, zijn teams van sociale hulpdiensten samen met het Rode Kruis de straat opgegaan op zoek naar daklozen om hen onder te brengen in een van de tijdelijke daklozencentra zodat zij – inclusief hun omgeving – ook kunnen worden beschermd tegen het coronavirus.

Rustige sfeer binnen opvangcentra, maar zorgen over straks

Een van de vrijwilligers van een tijdelijk daklozencentrum vertelt dat ze een school binnen 48 uur hebben opgebouwd tot daklozencentrum, natuurlijk met kamers voor de daklozen, een kantoor, een provisorische keuken en zelfs een kleine isolatie-afdeling voor mensen met eventuele corona-gerelateerde klachten. De sfeer is erg rustig. Het opvangcentra is verdeeld over verschillende gebouwen en de tijdelijke bewoners weten aan welke regels ze zich moeten houden.

Coördinator García vertelt: “Ondanks enkele conflicten hier en daar zijn de meeste bewoners rustig onder de situatie en we zijn samen veerkrachtiger dan we vooraf dachten. Op dit moment bestaat er nauwelijks een probleem aangezien ze een dak boven hun hoofd hebben en toegang tot Netflix. De grotere uitdaging voor deze mensen is wat ze moeten doen als de quarantaine in Spanje voorbij is.“

Dit vind je misschien ook leuk