Waterreservoirs in Spanje op laagste niveau sinds 1995

door admin
Waterreservoirs in Spanje op laagste niveau sinds 1995

Het is bijna dertig jaar geleden dat in deze tijd van het jaar de stuwmeren zo weinig water bevatten als nu. In de afgelopen 34 jaar kwam het maar drie keer voor dat het niveau nog lager was. Dat was in 1995 (43,5 procent), in 1993 (40,8 procent) en in 1992 (40,4 procent). 

Waterstanden worden berekend over een hydrologisch jaar, dat niet als een kalenderjaar begint op 1 januari, maar op 1 oktober. Het begin van dit hydrologisch jaar was heel droog, maar in deze eerste week van maart heeft het in heel Spanje veel geregend. Volgens de Spaanse weerdienst Aemet viel in totaal gemiddeld 17 liter neerslag per vierkante meter.

Dat betekent dat er in de afgelopen week 60 procent meer neerslag is gevallen dan in de hele maand februari. Dat was de op een na droogste februarimaand van deze eeuw en de op twee na droogste sinds de start van de registratie in 1961. Met maar 10,9 millimeter neerslag viel in februari maar 21 procent van de normale hoeveelheid regen in deze maand. 

Regen is niet genoeg

De regen in de eerste week van maart heeft de droogte uit de herfst- en winterperiode niet kunnen compenseren. Voor sommige delen van Spanje zal het nog flink moeten gaan regenen om in de zomer niet in de problemen te komen. De huidige waterstand in de belangrijkste stuwmeren ligt momenteel 20 procentpunten onder het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. De situatie is met 30,4 procent van de capaciteit het ergst in het stuwmeer van Guadiana en in het stuwmeer van de Guadalquivir waar zelfs maar 28,5 procent van de capaciteit water aanwezig is. 

In het stuwmeer van de Gualdalquivir is sinds 1 oktober 47 procent minder regen gevallen dan het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar, zo blijkt uit gegevens van de Hydraulische Confederatie van de Guadalquivir (CHG). In het zuiden kampen de waterreservoirs ook nog met de tekorten van het vorige hydrologische jaar. Hierdoor bevinden van de 21 territoriale eenheden van dit stroomgebied zich er 7 in situatie van nood en nog eens 10 in situatie van alertheid. Vier territoriale eenheden verkeren in situatie van pre-alertheid en voor maar twee eenheden is de situatie normaal. 

In november verklaarde de CHG de situatie al als ‘uitzonderlijk droog’ in het grootste deel van het Guadalquivir-stroomgebied. Het wachten is nu op goedkeuring van de ministerraad voor het treffen van maatregelen om nog erger te voorkomen. De laatste keer dat uitzonderlijke maatregelen getroffen moesten worden was in 2017.  

Meer regen op komst

Volgens de vooruitzichten blijft het de komende periode regenen in Spanje. Vooral in het Mediterrane gebied wordt eind deze week flinke regen verwacht. Om de droogte te compenseren moet het echter nog weken, of zelfs maanden, stevig blijven doorregenen. Dat gebeurde in het voorjaar van 2018, na eveneens een periode van uitzonderlijke droogte. Maart 2018 was de natste maart-maand sinds de registratie.

Alleen als dat dit jaar weer gebeurt, is de droogte die zich voordeed vanaf oktober enigszins hersteld. Volgens Aemet is de kans daarop niet meer dan 20 procent.

Dit vind je misschien ook leuk