Wie adviseren de Spaanse regering over de versoepeling van de lock down?

door admin
Wie adviseren de Spaanse regering over de versoepeling van de lock down?

Het multidisciplinaire team waar de Spaanse regering gebruik van maakt tijdens de periode van noodtoestand bestaat uit epidemiologen, microbiologen, gezondheidsexperts, economen, technologische experts, filosofen, experts in ongelijkheid, kunstmatige intelligentie en experts in internationale betrekkingen. Om hun werk naar behoren te kunnen doen, ontvangen deze specialisten tevens informatie van autonome regios, provincies, gemeentes, bedrijven, vakbonden en overheidsorganisaties en universiteiten. Het team is samengesteld door minister Duque van Onderwijs en Wetenschappen.

Zorgvuldig wegen deze panelleden de prioriteiten af om de samenleving op progressieve wijze te laten terugkeren naar een normale(re) routine, zowel op het gebied van gezondheidszorg als op economisch, sociaal en internationaal vlak. Het Spaanse persbureau EFE zette de namen op een rij.

Ana María García is hoogleraar Preventieve geneeskunde en Volksgezondheid aan de Universiteit van Valencia en onderzoeker bij het Onderzoekscentrum voor Gezondheid op het Werk (CISAL) van de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona. Ze was Algemeen Directeur van Volksgezondheid in de regio Valencia van 2015 tot 2019.

Antoni Plasencia is directeur van het Instituut voor Wereldwijde Gezondheid in Barcelona en adviserend arts van de afdeling Internationale Gezondheid van Hospital Clinic in Barcelona. Hij is gespecialiseerd in Epidemiologie, Preventieve Geneeskunde en Volksgezondheid, hij was van 2004 tot 2011 algemeen directeur Volksgezondheid in de regering van Catalonië. Ook was hij professor aan de Autonome Universiteit van Barcelona, aan de Pompeu Fabra Universiteit in dezelfde stad en aan de afdeling Health Policy and Management van de John Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Raquel Yotti is directeur van het Gezondheidsinstituut Carlos III (ISCIII), klinisch onderzoeker bij de Spaanse publieke gezondheidszorg, doctor in Geneenskunde en Chirurgie aan de Complutense Universiteit in Madrid en gespecialiseerd in Cardiologie. Voor haar benoeming aan Carlos III was ze chef van de Afdeling Klinische Cardiologie in het Algemeen Universitair Ziekenhuis Gregorio Marañón en gaf les als professor op de Faculteit voor Bioengineering en Aerospace Engineering aan de Carlos III Universiteit in Madrid. Gedurende 18 jaar combineerde zij haar werkzaamheden als onderzoeker en docente. 

Manuel Cuenca is algemeen onderdirecteur Toegepaste Diensten, Opleiding en Onderzoek van het Carlos III Gezondheidsinstituut in Madrid. Doctor in Geneeskunde en Chirurgie met een graad in Geschiedenis en expert in Medische Statistiek. Hij was directeur van het Nationale Centrum voor Microbiologie van het Carlos III Instituut, hij is microbioloog, expert in schimmelinfecties en hoogleraar bij verschillende doctoraats- en masteropleidingen aan de Complutense Universiteit in Madrid, de Universiteit van Alcalá en de Autonome Universiteit in Madrid. 

Miguel Hernán is professor in Biostatistiek en Epidemiologie aan de School voor Volksgezondheid van de Harvard Universiteit. Zijn onderzoek concentreert zich op het begrip van wat het beste functioneert bij de behandeling en preventie van infectieziekten, kanker, hart- en vaatziekten en psychoses. 

Carlos Cuerpo Caballero is voormalig directeur van de afdeling Economische Analyse van AIREF waar hij dagelijks bezig was met macro-economische voorspellingen van Spanje en de ontwikkeling van de overheidsschuld. Op dit moment is hij directeur van Macro-Economische Analyse bij het Ministerie van Economie en Digitale Transformatie. Als afgestudeerd Econoom aan de Universiteit van Extremadura behaalde hij een master in Economie aan de London School of Economics en een doctoraat Economie aan de Autonome Universiteit in Madrid. Hij wordt erkend als Spanje-expert bij het Algemeen Directoraat voor Economische- en Europese Zaken van de Europese Commissie. 

Borja Barragué Calvo is professor Rechtsfilosofie aan de UNED en gespecialiseerd in ongelijkheid, politieke filosofie en normatieve economie. Hij is auteur van het boek ‘Lang leve de sociale democratie: hoe te voorkomen dat de groei van ongelijkheid een einde maakt aan de democratie’. Hij studeerde af in Rechten aan de Universiteit Deusto in het Baskenland en in Politieke Wetenschappen aan de Autonome Universiteit te Madrid, hij was bezoekend onderzoeker bij de Hoover leerstoel Sociale Ethiek en Economie aan de Katholieke Universiteit te Leuven (België) en aan de Rechtenfaculteit van de McGill University in Montreal (Canada). Tevens werd hij gecontracteerd als persoonlijk onderzoeker aan de Faculteit Economische en Bedrijfswetenschappen aan de Baskische Universiteit. Op dit moment is hij professor Rechtsfilosofie aan de UNED (Spaanse Open Universiteit).

José Fernandez Albertos is onderzoeker aan het Instituut voor Politiek en Publieke Goederen van het onderzoekscentrum CSIC en adviseur van het Minsterie van Inclusie, Sociale Zekerheid en Migratie. Hij is Doctor in Politieke Wetenschappen aan de Harvard Universiteit, lid van het Juan March Instituut en zijn onderzoekswerk op het kruispunt van openbare economie en vergelijkende politiek werd in verschillende internationaal gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. 

Miguel Otero Iglesias is econoom en voornaamste onderzoeker van het Koninklijk Instituut Elcano en professor aan het Bedrijfsinstituut. Hij is als onderzoeker ook verbonden aan het Intituut Europese Unie – Azië behorend tot de Handelsschool ESSCA in Parijs en gespecialiseerd in onder meer de monetaire unie en monetaire samenwerking in andere regio’s wereldwijd, alsook in internationale monetaire en financiële relaties.

Carme Artigas is Staatssecretaris Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie en is een van de belangrijkste experts op het gebied van praktische toepassing van big data en kunstmatige intelligentie in Spanje. Ze heeft een studie Chemische Engineering aan het Quimic Instituut in Sarriá en Chemische Wetenschappen aan de Ramon Llull Universiteit en beschikt over een diploma in Uitvoerend Management en Risicokapitaal aan de Haas School of Economics van de Berkely Universiteit in Californië.

Manuel Muñiz is staatssecretaris van Spanje Wereldwijd, dat onder het Ministerie van Buitenlandse Zaken valt en decaan Internationale Betrekkingen bij het Instituto de Empresa. Hij is eindverantwoordelijke over de communicatie, de openbare diplomatie en sociale netwerken, als ook economische diplomatie en is verantwoordelijk voor het ontwerp van de strategie, de prospectiviteit en coherent extern optreden. Afgestudeerd Rechten aan de Complutense Universiteit in Madrid behaalde hij een master in Beurs en Financiële Markten bij het Instituut voor Beursstudies, een master in Overheidsadministratie aan de Kennedy School of Government en een doctoraat in Internationale Relaties aan de Oxford University. 

Bruna Sánchez Andrade is Astrofisicus, werkte voor de NASA, was adviseur bij de Wereldbank en werkte samen aan verschillende NGO-projecten gerelateerd aan de klimaatverandering. Hij schreef het boek ‘Impact Science’ in 2019 dat gaat over de sociale impact van wetenschappelijk werk. 

Angel Alonso Arroba is ambassadeur bij een Speciale Missie in Spanje voor Wereldburgerschap. Hij studeerde af in Journalistiek en Sociale Antropologie aan de Universiteit van Sevilla en heeft een master in Internationale Veiligheid behaald aan de School of Foreign Service van de Universiteit in Georgetown, hij heeft bovendien een lange carrière bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in Parijs achter de rug. 

Diego Rubio is directeur bij het Bureau voor Nationale Prospectie en Landenstrategie op Lange Termijn. Hij studeerde Geschiedenis aan de Autonome Universiteit in Barcelona, kreeg daarvoor het hoogste cijfer van het land en ontving de eerste Nationale Prijs voor Academische Excellentie van het Ministerie van Onderwijs. Hij is Doctor aan de Oxford University, is gespecialiseerd in Toepaste Geschiedenis, theorie van verandering, prospectief en anticiperend bestuur. Met zijn onderzoeken probeert hij te begrijpen hoe samenlevingen op lange termijn veranderen, waarbij hij speciale aandacht heeft voor de effecten van innovatie en geopolitieke transformaties. Hij adviseerde internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Europese Commissie en het Algemeen Ibero-Amerikaans Secretariaat.

Diego Martínez Belio heeft een lange diplomatieke carriere achter de rug en is sinds februari dit jaar directeur van het kabinet van de Staatssecretaris voor de Europese Unie, Juan González Barba.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk