Winkelstraat Spanje veranderd door vertrek internationale modeketens

door admin
Winkelstraat Spanje veranderd door vertrek internationale modeketens

Massale sluitingen van grote ketens domineerden ruim een jaar lang het beeld in veel Spaanse steden. Het commerciële hart van steden werd zwaar getroffen door de pandemie. Al sinds de eerste lockdown in maart 2020 sloten winkels hun deuren en grote ketens gingen massaal over op online verkoop.

Zweedse H&M en Inditex uit Spanje sluiten wereldwijd winkels

Inditex en H&M zijn twee voorbeelden van dit soort giganten met winkels op elke hoek van de straat. Vlak na de aanvang van de pandemie kondigde Inditex aan veel winkels te sluiten. Concreet zal het Spaanse modemerk in 2020 en 2021 zo’n 350 winkels in Spanje sluiten. Eerder dit jaar haalde Inditex alle winkels van Bershka, Pull&Bear en Stradivarius weg uit China. Ook het Zweedse H&M liet weten zo’n dertig winkels in Spanje te sluiten en 350 wereldwijd.

Het omlaag brengen van de fysieke winkelvoorraad, het concentreren van het aanbod in alleen de grote steden en minder huur- en personeelskosten voor een winkelpand moeten ervoor zorgen dat deze ketens mee blijven tellen in de sector.

Pandemie zorgde voor perfecte storm

Inditex bereikte in 2019 zijn hoogtepunt. Op elke hoek van de straat in Spanje, maar ook in andere Europese steden, zat wel een Zara, Bershka of Pull&Bear. De directeur van het vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield vertelt dat de pandemie heeft gezorgd voor een perfecte storm waarbij de monopolisering van dit soort bedrijven op elke hoek van de straat is doorbroken. Andere bedrijven krijgen nu de kans om door te dringen in het straatbeeld en zich te vestigen op toplocaties.

De beschikbaarheid van deze panden en de komst van de pandemie hebben geleid tot een nieuw soort huurcontract: bedrijven betalen een vaste (lagere) huur en vullen dit aan met een percentage van hun omzet. Op deze manier kunnen winkels blijven bestaan, ook wanneer de verkoop terugloopt. En merken die voorheen alleen online verkochten, krijgen nu de kans zich fysiek in de winkelstraat te laten zien.

Een voorbeelden hiervan is het Spaanse kledingmerk Furest dat zich heeft gevestigd in grote Inditex-panden in bijvoorbeeld Girona en Reus. Ook een wandeling door de bekende winkelstraten in Barcelona laat zien dat er volop geklust wordt in de leegstaande panden die Inditex heeft achtergelaten.

Markt in Spanje herstelt zich

Het Spaanse vastgoedbedrijf CBRE is overduidelijk optimistisch over het feit dat lege panden weer worden gevuld met nieuwe huurders. Susanna Elhombre van CBRE vertelt: “De komende maanden zien we steeds minder leegstand in Spaanse steden en dat betekent dat de markt zich duidelijk aan het herstellen is.”

Dit vind je misschien ook leuk