Woedende Spanjaarden verzetten zich tegen gratie Catalaanse leiders

door admin
Woedende Spanjaarden verzetten zich tegen gratie Catalaanse leiders

Sinds het proces tegen de twaalf Catalaanse separatistische leiders, die in 2017 werden veroordeeld tot lange gevangenisstraffen, is er een tweedeling tussen de inwoners van Spanje. Pro-onafhankelijkheidspartijen in Catalonië kunnen er niet bij dat hun leiders werden opgesloten terwijl zij streden voor een onafhankelijke republiek.

Toch hebben de celstraffen er niet voor gezorgd dat het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië werd gedempt. Zo bleek ook weer uit de laatste verkiezingen in Catalonië.

Sánchez roept Spanjaarden op hem te vertrouwen

Eind mei werd bekend dat de Spaanse regering gratie overweegt voor de twaalf Catalaanse leiders. Hoewel het Spaanse Hooggerechtshof zich hiertegen verzette, liet Sánchez woensdag tijdens een staatsbezoek aan Argentinië weten dat zijn regering hier nog altijd achter staat.

Hij liet weten het sentiment van de Spanjaarden te snappen. Desondanks is hij ervan overtuigd dat het doel dat Spanje met het verlenen van gratie bereikt vele malen groter zal zijn. Sánchez wil met de gratie namelijk de felle strijd tussen de Spaanse regering en Catalonië te sussen.

Spanjaarden zijn woedend op Spaanse premier

Deze uitspraken leidden wederom tot boosheid van veel Spanjaarden. Velen gingen zondag de straat op om zich fel uit te spreken tegen dit ‘waanzinnige idee’ van de Spaanse premier. “Basta ya!” (nu is het genoeg), staat er geschreven op pamfletten en klinkt het vanuit tienduizenden mensen die met Spaanse vlaggen, borden en speeches protesteerden op het Plaza de Colón in Madrid.

De organisatie Unión 78 was degene die de Spanjaarden had opgeroepen om te protesteren tegen de plannen van Sánchez. De aanwezigen waarschuwden Sánchez dat ze het niet bij dit ene protest in Madrid zullen laten. “We komen terug, hier en op andere plekken in Spanje. We doen alles om de democratie te verdedigen.”

‘Voor de Catalanen is het nooit genoeg’

De Spanjaarden hebben er – samen met enkele politieke partijen, zoals de Partido Popular, Vox en Ciudadanos – geen vertrouwen in dat de relatie tussen Spanje en Catalonië ooit normaal kan worden. “Voor de naar onafhankelijkheid strevende Catalanen zal het nooit genoeg zijn”, klinkt het door de straten. Mensen zijn er volledig van overtuigd dat de separatistische leiders weer gewoon hetzelfde gaan doen zodra ze worden vrijgelaten.

Dit vind je misschien ook leuk