World Wetland Day: drie belangrijke Spaanse wetlands in gevaar

door admin
World Wetland Day: drie belangrijke Spaanse wetlands in gevaar

Spanje is het derde land met het grootste aantal wetlands van internationaal belang. Volgens de organisatie SEO/Birdlife bevinden drie van die wetlands zich in serieus gevaar en op een punt waarop geen ommekeer meer mogelijk is. Sinds 1900 is 64 procent van de wetlands van de planeet verdwenen. Dit percentage is 87 procent als men rekent sinds 1700. 

De drie Spaanse wetlands die ernstig in hun voortbestaan als zodanig worden bedreigd zijn Doñana in de regio Andalusië, de Ebro-delta in Tarragona en l’Albufera in Valencia. ‘Onze kleinkinderen zullen deze drie wetlands in Spanje al niet meer leren kennen zoals hun grootouders dat deden. Als er niets wordt gedaan zullen ze ze echter ook nooit meer zien zoals wij dat vandaag de dag nog kunnen’, zei Asunción Ruíz, directeur SEO/Birdlife Spanje. Vrijwel alle bedreigingen zijn afkomstig van menselijk handelen. Teveel grondwater wordt onttrokken, overexploitatie van bronnen, vervuiling van industrie en klimaatverandering als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen zijn er een paar. In de drie genoemde wetlands leeft 25 procent van de in Spanje bekende watervogelsoorten. Bovendien is een gebied als Doñana van onschatbare waarde voor honderdduizenden trekvogels die hier jaarlijks komen foerageren of broeden. 

2 februari is gekozen als internationale dag voor Wetlands omdat op deze dag in 1971 het internationale verdag voor wetlands werd getekend. Voor alle informatie over World Wetland Day klik hier.  Hieronder volgen twintig bijzondere wetlands in Spanje met links voor meer informatie.

1. Parque Nacional de Doñana (Cádiz, Sevilla en Huelva). Lees meer over de dreigingen voor dit park in door ons geschreven artikelen hier, hier en hier.

2. Laguna de Gallocante (Zaragoza en Teruel)

3. La Albufera (Valencia). Dit en dit schreven wij hierover eerder.

4. Fuente de Piedra (Málaga)

5. Ria de Villaviciosa (Asturias) 

6. Ebro delta (Tarragona). Lees ook dit artikel van InSpanje.nl.

7. Parque Nacional de Aigüestortes i Estany de Sant Maurici (Lleida)

8. Salinas de Ibiza en Formentera (Balearen)

9. Marisma de Santoña (Cantabrië)

10. Lagunas de Villafáfila (Zamora)

11. Ria de Mundaka-Guernica (Vizcaye)

12. Laguna de Nava (Palencia)

13. Parque Nacional Tablas de Daimiel (Ciudad Real)

14. Complejo Intermareal Umia-O Grove (Pontevedra)

15. Humedales del Macizo de Peñarala (Madrid)

16. Laguna de Pitillas (Navarra)

17. Embalse de Orellana (Badajoz)

18. Saladar de Jandía (Fuerteventura)

19. Mar Menor (Murcia)

20. Lagunas de Ruidera (Albacete en Ciudad Real)

Dit vind je misschien ook leuk