Hoe zit het met het coronavaccin in Spanje voor buitenlandse residenten?

door admin
Hoe zit het met het coronavaccin in Spanje voor buitenlandse residenten?

Vanuit de gedachte dat de vaccinatiecampagne een volksgezondheidsstrategie is, is deze gericht op alle volwassen inwoners van Spanje. De autoriteiten willen zoveel mogelijk mensen vaccineren. Volgens de website van de Spaanse regering, en zoals hierboven vermeld, “maakt het vaccinatieplan deel uit van de volksgezondheidsstrategie. En op dit moment worden met een beperkt aantal doses alle mensen uit de prioriteitsgroepen ingeënt. Dit is ongeacht hun nationaliteit of hun soort verzekering.”

Het vaccinatieplan wordt bepaald vanuit de overheid en wordt verzorgd vanuit de Seguridad Social en staat onder strenge controle. Op dit moment zijn er bijna 6 miljoen coronavaccins toegediend, waarvan een derde inmiddels de volledige dosis heeft gekregen. De vaccinatiestrategie wordt regelmatig bijgewerkt om nieuwe prioriteitsgroepen toe te voegen naarmate het aantal beschikbare doses geleidelijk toeneemt.

Aan Hypotienda, Nederlandstalige bemiddelaar in verzekeringen in Spanje, wordt in dit verband regelmatig gevraagd wanneer men in aanmerking komt voor een COVID-19 vaccin en of deze al verkrijgbaar is via de particuliere zorg.

Alleen aangemelden bij Seguridad Social worden opgeroepen voor vaccin

Technisch gezien worden degenen die in Spanje wonen met alleen een particuliere zorgverzekering, of ze nu permanent ingezetenen zijn of niet, niet erkend als behorend tot een van de prioriteitsgroepen die in een vooraf bepaalde volgorde het vaccin zullen krijgen. Zoals in de krant El Mundo werd verwoord: ‘Veel buitenlandse ingezetenen met alleen een particuliere verzekering hebben nog nooit een voet in een gezondheidscentrum of openbaar ziekenhuis gezet. Als zodanig zijn zij ook niet in het bezit van de Tarjeta Sanitaria (nationale gezondheidskaart van de Seguridad Social) omdat ze normaal gesproken naar privéklinieken gaan en zo een kaart daar niet nodig hebben’. 

Wie wel staat ingeschreven bij het publieke zorgsysteem en zodoende beschikt over een Tarjeta Sanitaria wordt, als het moment daar is, gecontacteerd door het betreffende gezondheidscentrum van de Seguridad Social voor een afspraak om het coronavaccin te laten zetten. Heeft u wel recht op de Seguridad Social, via bijvoorbeeld uw AOW vanuit Nederland, dan is het raadzaam u aan te melden. De benodigde documentatie hiervoor kunt u opvragen bij het CAK in Nederland.

Niet verzekerd via Seguridad Social?

Maar wat als u niet via de Seguridad Social verzekerd bent? Hoe kunt u dan toegang krijgen tot het vaccin? Hier is tot op heden nog niets over bekend. Over Spanjaarden woonachtig in het buitenland zegt de overheid op haar website het volgende: ‘In latere fasen, waarin een groter aantal doses beschikbaar is, wordt bekeken hoe in het buitenland verblijvende Spanjaarden gevaccineerd kunnen worden.

Hypotienda gaat ervan uit dat op een gegeven moment het vaccin ook beschikbaar zal worden in de privé zorg. Zodra daar meer over bekend is, zullen we u direct informeren. U kunt op de hoogte blijven van de ontwikkelingen via de officiële website van de overheid.

Heeft u nog geen particuliere zorgverzekering, maar wilt u hierover graag meer informatie ontvangen? Vraag dan via deze link een vrijblijvende offerte aan.

Dit vind je misschien ook leuk