Vaccinatie Covid-19 voor Nederlanders in Spanje zonder Seguridad Social

door admin
Vaccinatie Covid-19 voor Nederlanders in Spanje zonder Seguridad Social

Verzekeringsbemiddelaar Hypotienda heeft bericht ontvangen uit officiële overheidskring dat buitenlandse residenten in Spanje, die ingeschreven staan (padrón), maar geen recht hebben op de Seguridad Social, of zich daar (nog) niet voor hebben aangemeld, naar het dichtstbijzijnde Centro de Salud (gezondheidscentrum/ambulatorio) van de Seguridad Social kunnen gaan. Als zij zich daar melden met hun ‘certificado de empadronamiento’ (verkrijgbaar bij de gemeente), kunnen zij worden opgenomen in het vaccinatieprogramma. 

Men wordt dan vervolgens opgeroepen wanneer de leeftijds- of risicogroep, waartoe men behoort, aan de beurt is. Deze informatie is hier terug te vinden op de website van de overheid. 

De Junta de Andalucía (de regionale regering van de autonome regio Andalusië) heeft het volgende bericht gestuurd:

‘Buitenlanders die in Andalusië wonen en dat wensen, zelfs als ze geen publieke zorgverzekering hebben, kunnen worden gevaccineerd door het Andalusische Volksgezondheidssysteem op basis van de prioriteitscriteria die zijn vastgesteld door het ministerie. Hiervoor is de enige voorwaarde om ingeschreven te zijn in een gemeente in Andalusië. Om het vaccinatieproces voor deze mensen uit te voeren, ontwikkelt het Ministerie van Volksgezondheid van de Andalusische Regionale Overheid samen met de consulaten van verschillende landen van herkomst een procedure zodat ze de informatie van hun landgenoten verstrekken en kunnen worden opgenomen in de benodigde databases.’

Procedure vrijwel zeker gelijk voor alle regio’s

Bovenstaande geldt in elk geval voor inwoners van Andalusië, maar  Hypotienda heeft begrepen dat dit ook voor de regio Valencia geldt. Op basis daarvan én omdat de vaccinatiestrategie landelijk en centraal wordt geregeld, kan men ervan uitgaan dat deze procedure in alle autonome regio’s zal gelden. Desondanks adviseren we degenen die in een andere regio dan Andalusië wonen navraag te doen bij een Centro de Salud in de buurt. 

Dit vind je misschien ook leuk