Zomertijd weer van start

door admin
Gepubliceerd: Laatst gewijzigd
Zomertijd weer van start

Vanaf zondag voelen de dagen steeds langer aan en worden de nachten korter. De lente is officieel al begonnen, maar met de zomertijd begint echt een nieuw seizoen.

Zomertijd

De afgelopen jaren is er veel gediscussieerd of er een einde gemaakt moest worden aan de zomertijd. Tot nu toe werd nog geen overeenstemming bereikt. Even leek het erop dat 2021 het laatste jaar van de klokwisseling zou zijn. De pandemie en Brexit hadden tot gevolg dat regeringen hun focus ergens anders op moesten leggen. Regeringsleiders zullen op een ander moment terugkomen op de vraag of de zomertijd al dan niet moet worden afgeschaft. Dus sta er maar even bij stil. Elke keer dat u in voor- of najaar de klok verzet, kan de laatste zijn.

Hoe is de zomertijd ontstaan?

Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde Duitsland zomertijd in om brandstof te besparen, het land hield er in 1919 weer mee op en voerde de zomertijd opnieuw in 1940 in tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende de 80 jaar daarna is het de gewoonte om de klok in maart een uur vooruit en in oktober een uur terug te draaien in een groot deel van Europa en vele andere landen blijven bestaan.

Het debat

De Europese Commissie heeft in 2018 een online-enquête gehouden. Hierop reageerden meer dan 4,5 miljoen mensen van (op dat moment) alle 28 lidstaten. Maar liefst 84% van de respondenten gaf aan dat ze niet door wilden gaan met de zomer- en wintertijd.

De meerderheid van de respondenten (op basis van participatiegraad/bevolking) kwam uit Duitsland met 3,79%, gevolgd door Oostenrijk met 2,94% en op de derde plaats Luxemburg met 1,78%. Alle andere landen zaten onder de 1%. Aan de andere kant van de schaal waren Italië, Roemenië en het VK zelfs minder dan 0,05%. Spanje had 0,19% van de stemmen.

Bovendien, hoewel het misschien een eenvoudige oplossing lijkt, zijn er nog andere zaken waarmee u rekening moet houden. Ten eerste, hoe laat moet de juiste tijd zijn? Ook stemden sommige landen om permanent “zomertijd” aan te houden, terwijl andere de voorkeur gaven aan het “wintertijdschema”.

Spanje bevindt zich in de ‘verkeerde’ tijdzone

Tijdens WOII werd de tijd in Spanje verschoven van de Spaanse tijd van Greenwich Mean Time (GMT) naar Midden-Europese tijd. Om bij Hitler in een goed blaadje te blijven staan, zette generaal Francisco Franco de tijd van Spanje gelijk met die van Duitsland, ondanks de fysieke positionering van het land in de GMT-zone. Er is regelmatig gesproken over het verplaatsen van Spanje naar GMT, maar zoals bij alle gesprekken over de juiste tijd die de klok in Spanje aan zou moeten geven, lijkt de tijd hier stil te hebben gestaan.

Zet de klok een uur vooruit

Ongeacht het lopende debat, één ding is zeker! Vergeet niet op sommige van je klokken of horloges de tijd te veranderen. De meeste doen dat tegenwoordig vanzelf, zoals computers en mobiele telefoons, maar sommige niet. 

Wil je vanavond bijdragen aan energiebesparing en het Wereldnatuurfonds steunen, dan kun je tussen 20.30 uur en 21.30 uur je lichten uit doen voor #EarthHour.

Dit wil je misschien ook lezen