Spanje opnieuw wereldleider in orgaantransplantaties

door admin
Spanje opnieuw wereldleider in orgaantransplantaties

Dit werd woensdag bekend gemaakt door de Nationale Transplantatie Organisatie ONT. Van alle operaties betroffen 2.994 een niertransplantatie. 1.159 keer werd een lever getransplanteerd, 281 keer betrof het een harttransplantatie, 307 longtransplantaties, 73 alvleeskliertransplantaties en 4 darmtransplantaties.

Aantal donoren

Dit houdt in dat er in Spanje 43,4 donoren waren per 1 miljoen mensen in 2016. Vorig jaar was dat nog 39,7 per miljoen personen en 36 in 2014. Dat is veel hoger dan het Europees gemiddelde van 19,6 donoren per miljoen personen. Het gemiddelde in de Verenigde Staten is 26,6 donoren per miljoen personen, zo blijkt uit gegevens verstrekt door het Spaanse ministerie van Volksgezondheid.

Toppositie ondanks bezuinigingen in zorg

Ondanks grote bezuinigingen in de afgelopen jaren in de gezondheidszorg heeft Spanje deze toppositie op het vlak van transplantaties weten te behouden. Volgens een paper dat in januari werd gepubliceerd in het American Journal of Transplantation kunnen andere landen veel leren van Spanje.

Overzicht en routine

Met de oprichting in 1989 van ONT door het ministerie van Volksgezondheid werd orgaandonatie in het land vanuit één centraal punt gecoördineerd en behield men het overzicht over alles wat er in elke autonome regio op dit gebied plaatsvindt. In Spanje zijn donoren regelmatig ouder dan 65 jaar, terwijl andere landen vaak leeftijdsrestricties instellen. Ook geldt in het land het systeem waarin iedereen automatisch donateur is, tenzij men actief het tegendeel vastlegt. Volgens Beatriz Domínguez-Gil van ONT dankt Spanje een groot deel van het succes op orgaantransplantatie-gebied aan het feit dat bij het overlijden van een patiënt orgaandonatie routinematig volgens specifieke protocollen wordt overwogen. 

Klik hier wanneer je in Spanje woont en orgaandonor wilt worden en hier voor Nederland en hier voor België.

Dit vind je misschien ook leuk