Catalonië: Negen Catalaanse ministersin de gevangenis

door admin
Catalonië: Negen Catalaanse ministersin de gevangenis

Dit zei Puigdemont donderdagavond vanuit Brussel in een uitzending op de Catalaanse zender TV3. Hij eist dat de opgepakte politici in Spanje worden vrijgelaten en noemt het ‘een zeer ernstige fout en een zeer ernstige aanval op de democratie. De Spaanse regering verwerpt de democratie’. Puigdemont en vier leden van zijn voormalige regering: Antoni Comin, Meritxell Serret, Lluis Puig en Clara Ponsati lieten verstek gaan bij de rechtbank en verblijven nog in Brussel. 

Ook zes Catalaanse parlementsleden en leden van het bureau van het Catalaanse parlement, onder meer ex-parlementsvoorzitter Carme Forcadell, dienden zich vrijdagochtend te melden bij het Hooggerechtshof in Madrid. Op verzoek van hun advocaten besloot de onderzoeksrechter deze zitting uit te stellen tot 9 november. Zo hebben de politici nu meer tijd om bewijzen voor hun verdediging te verzamelen. 

Welke Catalaanse regeringsleden zitten in de cel?

De in voorlopige hechtenis gevangen zittende regeringsleden zijn: Oriol Junqueras was vice-premier en minister van Economische Zaken, Jordi Turull, was regeringswoordvoerder, Raul Romeva van Buitenlandse Zaken, Josep Rull van Territorium, Meritxell Borras van overheidsadministratie, Carles Mundó van Justitie, Dolors Bassa van Werk en Sociale Zaken en Joaquin Form van Binnenlandse Zaken. Oud-minister Santi Vila mag de gevangenis verlaten als hij een borgsom van 50.000 euro betaalt. Hij nam een dag voordat het Catalaanse parlement de onafhankelijkheid afriep ontslag. De rechter achtte in het licht van de naar België uitgeweken Catalanen het vluchtgevaar te groot. 

Puigdemont eist vrijlating

Carles Puigdemont ziet zichzelf nog als ‘legitieme president’ van Catalonië. In die hoedanigheid eiste hij de vrijlating van de regeringsleden. ‘De arrestaties zijn een aanval op de verkiezingen, die in een klimaat van ongeziene repressie zullen plaatsvinden’. Puigdemont verwijst hier naar de vervroegde verkiezingen in Catalonië op 21 december. Verder riep hij de Catalanen op zich niet met geweld te verweren. ‘Er wacht ons een lange en zware onderdrukking. We moeten het bestrijden zonder geweld’.

Donderdag werden de Catalanen opgeroepen door de partij ANC tegen de arrestaties te demonstreren. Hier kwamen volgens La Vanguardia 50.000 mensen bijeen. In Tarragona werd door circa 5.000 mensen gedemonstreerd.

Het Spaanse gerecht heeft donderdag een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Puigdemont en de in België verblijvende voormalige ministers. Volgens Paul Bekaert, advocaat van Puigdemont, zal de ex-president voorlopig nog in België blijven. 

Puigdemont roept de Catalaanse bevolking op zich niet met geweld te verweren. ‘Er wacht ons een lange en zware onderdrukking. We moeten de situatie bestrijden zoals Catalanen dat doen, in vrede. Mijn steun en warmte gaat uit naar alle mensen die verbijsterd zijn door wat er gebeurt. We moeten het bestrijden zonder geweld.’ Donderdagavond plaatste hij nog een foto van zijn regering op Twitter met de woorden: ‘de legitieme regering van Catalonië is opgesloten voor zijn ideeën en voor het trouw blijven aan het mandaat dat goedgekeurd is door het parlement’.

Demonstraties

De oproep van de nationale assemblee van Catalonië om donderdagavond op straat te komen tegen de arrestaties, heeft volgens de Catalaanse krant La Vanguardia overigens 50.000 mensen op de been gebracht in Barcelona. In Tarragona trokken 5.000 mensen de straat op.

Dit vind je misschien ook leuk