Wat voor effect heeft de Siberische kougolf op Spanje?

door admin
Wat voor effect heeft de Siberische kougolf op Spanje?

Waar in Nederland temperaturen worden voorspeld van -10 graden Celcius en mensen hun schaatsen al aan het slijpen zijn, wacht Spanje de komende week veel neerslag. De Siberische kougolf die ook wel met ‘Russische beer’ of in het Spaans ‘la bestia del Este’ wordt aangeduid zal van Noordoost- naar Zuidwest-Europa trekken. De kou bereikt pas halverwege volgende week Spanje. Vanaf dinsdag is er dan al kans op sneeuw in Catalonië, ook aan de kust. In het grootste deel van het binnenland van Spanje gaat het ’s nachts vriezen.

Aangezien er boven de Atlantische Oceaan een flinke depressie hangt met hogere temperaturen, vochtige lucht en veel neerslag die in botsting komt het met koufront, is het nog even afwachten welke van de twee de overhand gaat krijgen. Voor zondag geldt er vanwege die depressie een oranje weeralarm voor de Canarische Eilanden. Het gaat hier heel hard waaien, regenen en men moet er uitkijken voor kustfenomenen zoals rukwinden en hoge golven.

Russische beer

De weerterm ‘Russische beer’ staat in de wintermaanden voor een krachtig hogedrukgebied boven Rusland. Als dit hogedrukgebied zijn invloed uitoefent over Europa zal het daar flink afkoelen door de continentale (polaire) lucht. 

Dit vind je misschien ook leuk