Spaanse rechters en openbaar aanklagers dreigen met staking

door admin
Spaanse rechters en openbaar aanklagers dreigen met staking

Vier verenigingen van rechters en drie vakbonden voor aanklagers hebben dit maandag in een gezamenlijk ondertekend document meegedeeld. Hierin kondigen ze aan dat als de Spaanse regering niet heel snel het justitieel systeem depolitiseerd er een staking volgt op 22 mei aanstaande. Ook worden er demonstraties gepland voor 5 april om 13 uur bij rechtbanken en hooggerechtshoven in het hele land. Op 14 april komt er een manifestatie in Madrid en als er dan geen gehoor aan de eisen is gegeven volgen er gedeeltelijke stakingen van een uur (tussen 12 en 13 uur) op elke donderdag gedurende één maand. Als uiterste maatregel spreekt men over een volledige staking op 22 mei.

In juni 2017 ondertekenden rechters en aanklagers al een document met ’14 voorstellen voor verbetering van justitie’. Sindsdien kan het evenwicht ‘niet teleurstellender zijn’. De magistraten en officieren van justitie beweren dat er ‘geen duidelijke meerderheid in het parlement lijkt te zijn voor hervorming van het bestuursorgaan van de rechterlijke macht’ volgens hetgeen door de vier juridische vakbonden werd voorgesteld. Ook is er een project gestart om het Openbaar Ministerie onafhankelijk te maken. 

‘De Algemene Raad voor de rechtspraak (CGPJ) heeft ons voorstel over gerechtelijke benoemingen op basis van criteria als verdienste, capaciteit, gendergelijkheid en transparantie genegeerd’, zo staat in de verklaring van de rechters. Ook wordt geëist dat er meer mensen worden toegelaten tot rechtenstudies om het aantal mensen dat voor justitie werkt gelijk te trekken met het Europese gemiddelde. Het Spaase juridische systeem kampt met grote achterstanden en tekorten op dit vlak. 

Dit vind je misschien ook leuk