Waarom heeft het dit jaar zoveel geregend in Spanje?

door admin
Waarom heeft het dit jaar zoveel geregend in Spanje?

Terwijl het in veel delen van Spanje relatief veel regende, was het in het voorjaar over het algemeen in Noord-Europa veel warmer dan normaal is voor de tijd van het jaar. Beide situaties hebben met elkaar te maken, volgens klimatologen meteorologen. Inmiddels is de zomer nu echt begonnen in Spanje en is de temperatuur gestegen naar vrij normale waarden en is het op de meeste plekken droog. 

Fysicus en algemeen directeur Meteoclim, Carlos Alonso, meteoroloog Tomás Salom en fysicus Elvira de la Rubiera vertellen er meer over. Het begon afgelopen februari met een plotselinge opwarming van de atmosfeer door een plotselinge temperatuursstijging boven de Noordpool. Hierdoor splitst de poolwervel – een lagedrukgebied waar winden tegen de klok in draaien – in tweeën. “Daardoor daalt koude poollucht naar lagere gebieden dan normaal en ontstaat er neerslag”. 

Ondanks dat de atmosfeer elke drie tot vier jaar plotseling opwarmt, vormde zich dit jaar een hogedrukgebied in Noord- en Centraal-Europa. Dit werkt als een ondoordringbaar middelpunt bestaande uit wolken. Er bestaat een kanaal dat onweersbuien veroorzaakt op het Iberisch Schiereiland met meer regen in Spanje als resultaat.

In 2016 vond ook een plotselinge opwarming van de stratosfeer plaats. Die opwarming was echter niet zo intens als de opwarming van dit jaar. In 2008 gebeurde hetzelfde. De gevolgen waren dat jaar daarentegen veel groter. Het peil in waterreservoirs was toen heel hoog.

Deze meteorologische situatie had enorme regenbuien tot gevolg. Afgelopen maart was een maand met een gemiddelde neerslagwaarde van 163 millimeter in Spanje. Dat is 347% hoger dan de gemiddelde waarde van 47% uit de periode tussen 1981 en 2010 volgens de deskundigen van Meteoclim. 

Een ander bewijs van de uitzonderlijkheid van het weer komt van het Catalaanse ministerie van Territorium en Duurzaamheid. Volgens de gegevens van dit ministerie is, uitgezonderd enkele plekken in de zuidelijke en centrale kuststreek, deze lente de natste geweest sinds 2013. In de Pyreneeën en de Pre-Pyreneeën werd de meeste neerslag in de afgelopen 69 jaar geregistreerd.

De afgelopen weken regende het veel op verschillende plekken in Spanje, maar het gevoel dat het onophoudelijk regende en vooral tijdens de weekenden wordt volgens klimatoloog Marc Prohom door iets anders veroorzaakt. Er is sprake van een groot contrast met vorig jaar. 2017 was namelijk het droogste jaar in bijvoorbeeld Catalonië sinds 1950. De afgelopen jaren waren de lentes relatief warm en droog, waardoor het nu extreem nat leek. 

De weersvoorspelling

Wat kunnen we nu verwachten? Door de komst van warme lucht uit Afrika is er een einde gekomen aan de neerslag. Hoe het weer deze zomer zal zijn, is echter nog niet goed te voorspellen. Men verwacht dat het van juni tot en met augustus iets droger dan gewoonlijk zal zijn in het Noordoosten van Spanje en op de Balearen. In de rest van Spanje zal het weer niet echt gaan verschillen van dat van de afgelopen zomers. Wellicht ligt de gemiddelde temperatuur iets hoger dan normaal met iets minder neerslag dan normaal.

Dit vind je misschien ook leuk