Pleziervaart vernielt beschermde zeegrasvelden rond Balearen

door admin
Pleziervaart vernielt beschermde zeegrasvelden rond Balearen

De zeegrasvelden vormen een belangrijk eco-systeem omdat ze een kweekplaats zijn voor allerlei organismen zoals zee-egels, zeeslakken en plantenetende vissen. Eén hectare Posidonia oceanica levert vijf keer meer zuurstof op dan één hectare jungle in het Amazone-gebied. De zeeplant staat op de Rode lijst van Unesco en gaat de laatste jaren sterk achteruit door de vervuiling veroorzaakt door de mens langs kustgebieden, de aanleg van havens en de pleziervaart. Met name de ankers van jachten trekken de zeegrasvelden kapot. De zeegrasvelden rond de Balearen worden wel aangeduid als de ‘longen van de Middellandse Zee’. 

Het milieuplatform Salvem Portocolom zet zich in voor de bescherming van de Posidonia en plaatste een video online met beelden van de schade veroorzaakt door een jacht van 40 meter varend onder de Maltese vlag. De boot ging van 8 op 9 juli voor anker voor de kust van Portocolom in het zuidoosten van het eiland en het anker sleurde ruim een half etmaal door het zeegras. Een surveillanceboot van Salvem Portocolom waarschuwde de eigenaren van het jacht om een andere plaats te zoeken. Het platform maakt echter duidelijk dat het geen bevoegdheden heeft tot het uitdelen van sancties. Daartoe is alleen de milieupolitie Seprona van de Guardia Civil toe in staat. Men waarschuwde de milieupolitie wel, maar die is niet gekomen. 

Het is volgens het platform niet de eerste keer dat een plezierjacht met het anker veel schade aanricht. De autoriteiten van de Balearen bereiden op dit moment wel een decreet voor om de Posidonia te beschermen met een verbod om voor anker te gaan op die plekken waar de plant groeit. De locaties zullen kenbaar gemaakt worden met speciale ecologische boeien. Naar verwachting zal het decreet deze zomer nog in werking treden. 

Salvem Portocolom hoopt dat het nu echt doorgaat, want ondanks diverse waarschuwingsborden en campagnes die gevoerd worden ter bewustmaking blijven boten voor anker gaan boven het kwetsbare ecosysteem. 

Dit vind je misschien ook leuk