Spaanse politie rolt grootste illegale IPTV-dienst van Europa op

door admin
Spaanse politie rolt grootste illegale IPTV-dienst van Europa op

Naar schatting zou de organisatie sinds 2013 ruim 8 miljoen euro winst hebben gemaakt. De internationale organisatie is gevestigd in Spanje en heeft filialen in het Verenigd Koninkrijk, Denemarken, Cyrus, Nederland en Letland. Volgens de politie, die bij deze operatie samenwerkte met collega’s in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk, gaat het om de grootste Europese operatie tegen een illegale tv-streamindienst.

Duizenden abonnees uit 30 verschillende landen betaalden tussen 40 en 460 euro per maand – afhankelijk van het gekozen pakket en het land van herkomst – voor toegang tot meer dan 800 internationale televisiekanalen, waaronder voetbalzenders, filmkanalen en pornozenders.

De drie in Málaga gearresteerde leden van de organisatie woonden dankzij de hoge winsten die er werden gemaakt in luxe woonresorts aan de Costa del Sol en reden rond in dure sportwagens. De abonnees wisten niet dat ze televisie keken via een piratenprovider en betaalden hun maandelijkse kosten aan een bedrijf in Gibraltar.

Nadat in 2015 een klacht werd ingediend door Premier League over het feit dat de eerste divisie voetbalcompetitie in Engeland werd uitgezonden zonder toestemming via de internetdienst in Málaga, ging de politie op onderzoek. Men stuitte al snel op de enorme omvang van de piraterij waarbij op illegale wijze toegang werd verleend tot ruim 800 internationale televisiezenders, talloze beschermde audiovisuele werken en een breed scala aan radiostations van over de hele wereld.

Als dekmantel richtte de organisatie diverse telecommunicatie-, internet- en hardwarebedrijven op en werden geautoriseerde glasvezelproviders, zodat klanten erop vertrouwden dat ze ook het recht hadden om buitenlandse kanalen te distribueren. Door het netwerk van bedrijven waarover de inkomste werden verdeeld, werd voorkomen dat de criminele activiteiten eerder werden ontdekt. Via zakenpartners in Denemarken voor technische ondersteuning kreeg de organisatie toegang tot nog meer kanalen.  

De organisatie had 14 bijkantoren, 8 in Spanje (Málaga, Madrid en Alicante), 4 in Denemarken en 2 in het Verenigd Koninkrijk. Naar aanleiding van het onderzoek werden 66 servers losgekoppeld en de rest, die onderdeel waren van een netwerk van internationaal verbonden omputers, werden gedetecteerd en geïdentificeerd. 

Dit vind je misschien ook leuk