Nepnieuws in Spanje na veroordeling separatistische leiders Catalonië

door admin
Nepnieuws in Spanje na veroordeling separatistische leiders Catalonië

Nepnieuws en het verspreiden van niet complete of foutieve feiten is aan het orde van de dag. Zo ook vlak na de bekendmaking van de gevangenisstraffen die de separatistische leiders van Catalonië opgelegd hebben gekregen. Sinds de bekenmaking van de straffen is er sprake van onrust in Catalonië. Spaanse journalistieke nieuwssite Maldita.es heeft verschillende berichten onderzocht waarvan vele nepnieuws bleken te zijn:

Bomen in brand bij Fira de Barcelona

Zo heeft Europarlementariër Jorge Buxadé (van Vox) een foto gepubliceerd (en inmiddels weer verwijderd) op zijn Twitteraccount waar brandende bomen te zien zijn bij Fira de Barcelona aan de Avenida María Cristina, vlakbij Plaza de España. De foto zelf is wel echt, maar is genomen in 2010.

Demonstraties blokkeren toegang hulpdiensten na aanrijding gewonde kleuter

Op de sociale media circuleren berichten over hulpdiensten die op 14 oktober niet bij een vijfjarige kleuter konden komen nadat hij was aangereden door een motor tijdens de demonstraties na de uitspraken in het proces tegen de Catalaanse separatistische leiders. Er is echter geen bewijs dat de hulpdiensten niet bij hem konden komen door wegblokkades. De Guardia Urbana laat weten dat er vlak na de aanrijding (rond 13.00 uur) het gebied rondom de kruising van de Calle Provençals met de Calle Ramón Turró geen enkele wegblokkade was. De snelste route van de hulpdiensten is via de Ronda Litoral en ook daar was geen sprake van vertragingen door demonstraties.

Man op El Prat overleden door blokkades hulpdiensten

Op 14 oktober publiceerde totbalears.com een bericht over het overlijden van een man op vliegveld El Prat omdat de ambulance geen toegang kon krijgen tot de plek waar de man lag. Er is inderdaad op 14 oktober een man overleden op het vliegveld. De medische diensten laten weten dat de man is overleden door een hartstilstand, dat hij binnen 3 minuten medische hulp heeft gekregen en dat hij per helikopter naar het ziekenhuis is overgebracht waar hij uiteindelijk is overleden.

Koers AENA razendsnel gezakt na onrust in Catalonië

In de middag van 14 oktober hebben diverse websites zoals Diario6.com nieuws gebracht over de koers van AENA. Krantenkoppen als ‘SCHOKKEND: Koers AENA zakt na demonstraties voor onafhankelijkheid.’ In werkelijkheid sloot AENA die dag af met een daling van 0,47 procent, wat neerkomt op een daling van 0,80 euro.

Ruim 1.200 auto’s onderweg naar Barajas om vliegveld te ontregelen

Platform Tsunami Democràtic liet maandag weten dat er minstens 1.200 auto’s op weg waren naar het vliegveld van Barajas (Madrid) om de boel te ontregelen met demonstraties en blokkades. Maldita.es geeft aan zelf geen feiten aan te kunnen voeren dat dit verhaal nep is, maar de website deelt wel wat officiële bronnen hierover hebben gezegd: ‘De Guardia Civil zegt dat de drukte op de toegangswegen richting Barajas normaal is voor een maandag. Er zou geen sprake zijn van hinder door onafhankelijkheidsprotesten en de Guardia Civil sluit hun Twitterbericht af met #stopbulos (stop nepnieuws). Ook AENA bevestigt dat de drukte normaal is voor een regenachtige dag.

Mercadona ontslaat stakend personeel en Bonpreu laat werknemers staken

Door heel Spanje werd het bericht op de sociale media verspreid dat Mercadona stakingen door het personeel zou verbieden. Ook zou de supermarktketen werknemers, die wel gehoor geven aan de onafhankelijkheidsdemonstraties, ontslaan. Hier is echter geen bewijs voor en bij navraag bij de Mercadona bleek dat dit niet waar is. Ook zou supermarktketen Bonpreu de deuren sluiten om het hun werknemers mogelijk te maken om aan te sluiten bij de onafhankelijkheidsdemonstraties. Bonpreu verzekert Maldita.es echter dat hun winkels gewoon open zullen zijn en dat er binnenkort geen algehele sluiting gepland is.

Paramilitaire groepen op weg naar Catalonië

Kantoorchef Josep Lluís Alay, van het kantoor van Carles Puigdemont, heeft via Twitter een foto van zogenaamde ‘paramilitaire groepen’ gepubliceerd die naar Catalonië zouden zijn gestuurd uit angst voor een dreigende opstand. In werkelijkheid waren op de foto gewoon twee agenten van de Guardia Civil te zien die rondliepen in Bilbao.

Dit zijn slechts enkele nieuwsartikelen en publicaties waarvan een deel of zelfs helemaal niks van waar was. Zeer waarschijnlijk zal dit niet het laatste nepnieuws zijn rondom de uitspraak tegen de Catalaanse separatistische leiders en de onrust in Catalonië.

Dit vind je misschien ook leuk