Black Friday in Spanje: Perfect voor koopjesjagers én illegale aanbieders

door admin
Black Friday in Spanje: Perfect voor koopjesjagers én illegale aanbieders

Miljoenen Spanjaarden wachten, samen met vele andere koopjesjager over de hele wereld, op de aanbiedingen van Black Friday. Black Friday begon ooit in Amerika als de dag na Thanksgiving. Een dag waarop veel Amerikaanse werknemers vrij zijn en midden in de nacht klaarstaan om hun producten met hoge kortingen te kopen. Zoals vele Amerikaanse feestdagen en fenomenen, heeft ook Black Friday Europa bereikt.

Extra uitgaven op Black Friday in Spanje

Hoewel het nog geen officiele vrije dag is, laten cijfers wel zien dat Black Friday een dag is waarop Spanjaarden gemiddeld zo’n 258 euro uitgeven. Er wordt vooral veel gekocht op het gebied van mode en technologie.

Waarschuwing voor gevaren op Black Friday

Over het algemeen is Black Friday een dag met veel aantrekkelijke aanbiedingen. Het is echter ook het moment om namaakproducten op de markt te brengen voor bodemprijzen. Precies om deze reden waarschuwen zowel de Spaanse Consumentenbond (Organización de Consumidores y Usuarios) als de merkbeschermingsorganisatie (Asociación para la Defensa de la Marca, Andema) koopjesjagers om extra goed op te letten als merkproducten worden aangeboden voor prijzen die eigenlijk niet realistisch zijn.

Beide organisaties vertellen dat bedrijven deze dag aangrijpen om hun producten voor een verlaagde prijs aanbieden. Op zich niets nieuws, maar consumenten zijn in de aanloop naar Black Friday ook minder alert op aanbiedingen van producten die misschien niet echt zijn. Dit gebeurt voornamelijk bij aankopen die via het internet worden gedaan. Hier heeft de consument immers niet de mogelijkheid om het product goed te bekijken voordat hij de aankoop doet.

De organisaties vragen consumenten om bij voorbaat wanntrouwend te zijn bij een online aankoop van een merkproduct. Zeker als het product voor een extreem lage prijs wordt aangeboden. Ook wordt er gewaarschuwd om heel goed op te letten bij aankopen via onbekende websites waarop weinig informatie over het product wordt gegeven.

Consument verliest rechten bij aankoop namaakproducten

De Consumentenbond in Spanje laat weten dat als er namaakproducten worden gekocht waaraan veiligheids- en/of gezondheidsrisico’s kleven, dat de consument bij het kopen van deze producten afstand doet van zijn rechten als consument.  

Consument stimuleert illegale praktijken

Merkbeschermingsorganisatie Andema benadrukt dat namaakproducten Spanje elk jaar zo’n 6.766 miljoen euro aan verkopen en 53.467 banen kosten (volgens cijfers van EUIPO). De consument stimuleert door de aankoop van dit soort producten de illegale handel overal ter wereld. Volgens statistieken van 2019 van de Europese Commissie over douane-interventies van namaakproducten in Europa zijn sigaretten dit jaar het meest in beslag genomen (15 procent) en namaakspeelgoed neemt een tweede plaats in met 14 procent.

Dit vind je misschien ook leuk