Spaanse regeringen verleenden 227 keer gratie aan corrupte politici

door admin
Spaanse regeringen verleenden 227 keer gratie aan corrupte politici

Dit blijkt uit een rapport van de stichting Civio dat is gebaseerd op een onderzoek van de gegevens die zijn gepubliceerd door het Consejo General del Poder judicial (CGPJ), Spanje’s hoogste juridische orgaan. Dit ondanks dat corruptie niet bestaat als een misdrijf in het Spaanse Wetboek van Strafrecht. De stichting Civio is een onafhankelijke en non-profitorganisatie die overheidsinstanties monitort door middel van gegevens- en op feiten gebaseerde onderzoeken en licht werpt op de blinde vlekken van het systeem en zich inzet om zaken te veranderen.

Felipe González (PSOE) verleende 10 keer gratie. José María Aznar (PP) deed dat 141 keer, dat wil zeggen 62 procent van het totaal. Gedurende zijn premierschap ondertekende zijn ministers van Justitie, Angel Acebes en Margarita Mariscal de Gante 77 en 60 keer een verzoek om gratie voor corrupte partijleden. José Luis Rodríguez Zapatero deed hetzelfde 65 keer en Rajoy komt onderaan met ‘slechts’ 11 keer gratie. De meeste van de zaken waarvoor gratie werd verleend betroffen delicten van verduistering en overtreding van de rechtsgang.

Het jaar 2012 was het jaar waarin met 68 de meeste gratieverzoeken werden gehonoreerd. Dit was tegelijkertijd het jaar waarin de arbeidersklasse in Spanje het meest geplaagd werd door de effecten van de financiële crisis in het land als gevolg van de grootste bezuinigings- en hervormingsrondes. Het universele recht op gratis gezondheidszorg werd afgeschaft voor immigranten zonder papieren en tussen 2013 en 2014 werden meer dan 55.000 gezinnen hun huis uit gezet omdat ze de huur of hypotheek niet meer konden betalen.

Het opvallendste corruptiegeval waarvoor gratie is verleend is dat van Tomás Gómez Arrabal. Hij was burgemeester van de Partido Popular in het dorp Valle de Abdalajís (Málaga) en werd samen met drie wethouders veroordeeld tot meer dan 10 jaar gevangenisstraf wegens 12 delicten van stedelijke corruptie. Drie jaar later werd hen door de toenmalige PP-regering gratie verleend.

Volgens het rapport van de stichting Civio kan geconcludeerd worden ‘rechters de belangrijkste schakel vormen in de garantie dat het het recht nooit gelijk zal zijn voor iedereen’.

Lees hier het hele artikel van Kaosenlared.net (in het Spaans).

Dit vind je misschien ook leuk