Meer bos in Galicië voor productie van duurzame kleding voor Inditex

door admin
Meer bos in Galicië voor productie van duurzame kleding voor Inditex

Ignacio Fernández, financieel directeur van Inditex, legde tijdens een bijeenkomst uit dat producenten uit de modesector voortdurend op zoek zijn naar nieuw en duurzaam materiaal. Op dit moment is dat viscose, een plantaardige vezel die wordt vervaardigd van hout. Merken gebruiken viscose voor het produceren van kledingstukken die worden verkocht met een groen of duurzaam label.

Ook Inditex, het moederbedrijf van onder andere Zara, Bershka en Pull&Bear, werkt met dit materiaal. Samen met de regioregering van Galicië deed het bedrijf onlangs een voorstel om 850 miljoen euro te investeren in een nieuw project, zo schreef de Spaanse nieuwssite El Diario woensdag.

Verhogen houtkap en beschermen bossen in Galicië

Dit project omvat het opzetten van een fabriek die viscose gaat vervaardigen van hout uit bossen in Galicië. Galicië draagt voor 60 procent bij aan de houtkap in heel Spanje wat neerkomt op 9 miljoen kubieke meter. De regiopresident vindt dit te weinig en wil dit opvoeren naar 12 miljoen kubieke meter.

Hiervoor kondigt Feijóo een nieuw bosbouwprogramma aan waarmee de houtkap met ruim 33 procent verhoogd kan worden inclusief een wet om verlaten bossen te herstellen en onder bescherming van de regioregering te stellen. Feijóo pakt al deze dingen – het verhogen van de houtkap, het creëren van een viscosefabriek en het opstellen van nieuwe wetgeving voor de bescherming van bestaande bossen – samen in een voorstel voor de Spaanse overheid.

Inditex stelt duurzame doelen 

In 2019 produceerde Inditex 13 miljoen kledingstukken gemaakt van dit type plantaardige vezel. Ondanks het feit dat de modesector nog steeds een van de meest vervuilende sectoren ter wereld is, wordt de visie van de Spaanse modegigant sinds enkele jaren steeds duurzamer. “Tegen 2023 zal 100 procent van de cellulosevezels die we gebruiken duurzaam zijn. Dit steunt het engagement voor verantwoorde viscose.” Inditex vindt het belangrijk dat de vezels die worden gebruikt voorzien zijn van een kwaliteitslabel dat garandeert dat de vezels niet uit primaire of bedreigde bossen zijn verkregen.

Ambitieus plan met meerdere doelen

Het ambitieuze plan van de regioregering moet zorgen voor 200.000 ton aan textielvezel. Als de regio hierin slaagt dan is Galicië verantwoordelijk voor zo’n 3 procent van de wereldproductie van dit type vezel. Niet alleen wordt de Spaanse regio hiermee op de wereldkaart gezet, maar zorgt het plan ook voor 2.400 directe banen voor de bouw van en het werken in de fabriek, met een nog nader te berekenen aantal indirecte banen, onder meer in de aanplant en het onderhoud van bossen. 

Dit vind je misschien ook leuk