Gemeenten met avondklok in regio Valencia vragen hulp bij handhaving

door admin
Gemeenten met avondklok in regio Valencia vragen hulp bij handhaving

Vanaf maandag gaat in bijna de helft van de gemeenten in de regio Valencia opnieuw een avondklok van kracht voor een periode van drie weken. Dit heeft bij de verschillende autoriteiten in plaatsen die geen avondklok hebben tot enige nervositeit geleid. Ze zijn bang dat burgers uit buurgemeenten mét avondklok hun nachtelijke feestjes in hun dorp of stad voortzetten met alle negatieve gevolgen voor hun eigen gezondheidssituatie van dien. 

Een van de gemeenten die het duidelijkst haar verontwaardiging hierover laat blijken in Javea in de regio Marina Alta. De gemeente heeft bij de regioregering ook de avondklok als maatregel aangevraagd ‘zowel om gezondheidsredenen als met de handhaving van de openbare orde als argument’. 

Javea had de afgelopen weken voortdurend te maken met privéfeesten en tientallen jongeren die in de openbare ruimten zoals op het strand en op pleinen in de stad bijeen kwamen voor botellones. De lokale politie komt volgens een woordvoerder van de gemeente mensen tekort om overal te handhaven. Daarom heeft de gemeente om een oplossing gevraagd bij de Generalitat en ook bij de afvaardiging van de landelijke regering. Die oplossing kan bestaan uit ook een avondklok instellen of versterking voor de politie. 

Volgens de gemeente Javea is het ontzettend belangrijk dat de maatregelen geografisch gezien gelijk getrokken worden omdat zonder perimetrale afsluitingen mensen in een gemeente met avondklok zich gewoon verplaatsen naar een gemeente waar ze wel gebruik kunnen maken van de nachtelijke uren om te feesten. 

Vanaf maandag geldt de avondklok van 1 tot 6 uur ’s nachts in 77 gemeenten met meer dan 5.00 inwoners in de regio Valencia. Tot die tijd gaat het nog om 32 plaatsen. 

Dit vind je misschien ook leuk