Spaanse architect Calatrava onder vuur in Spanje

door admin
Spaanse architect Calatrava onder vuur in Spanje

Architect Santiago Calatrava krijgt in Spanje de wind van voren. Hij zou de Valenciaanse overheid een rekening van 100 miljoen euro hebben gestuurd voor het ontwerp van een cultuurpark in zijn thuisstad.

De linkse partij Esquerra Unida heeft naar eigen zeggen de hand kunnen leggen op de contracten die de overheid met de architect heeft afgesloten.

Percentage

Volgens Esquerra wordt Calatrava uitbetaald met een systeem waarbij hij een percentage krijgt op elk afzonderlijk bouwwerk op de site. Zijn gage ligt daarmee drie keer hoger dan aanvankelijk gebudgetteerd.

Het gehele project zou de overheid nu al 1,1 miljard euro gekost hebben. En het is nog niet eens af.

Calatravatelaclava

De website van Esquerra draagt de naam ‘calatravatelaclava’, wat zoveel betekent als ‘Calatrava laat Valencia doodbloeden’.

Calatrava reageerde in de Spaanse media al op de aantijgingen. ‘Ik heb geen woorden voor de houding van mensen die de huidige economische crisis gebruiken om zo’n belangrijk project te doen kelderen.’

De talrijke uitzonderlijke bouwwerken die Calatrava ontwierp, leverden hem wereldwijde faam op. Hij ontwierp het dak van het Olympische stadion in Athene en het stationsgebouw in Luikc.

Dit vind je misschien ook leuk