‘Bodem huizenprijzen wordt bereikt in tweede helft 2013’

door admin
'Bodem huizenprijzen wordt bereikt in tweede helft 2013'

Dit zei de onroerendgoed-expert, professor economie en directeur van de masteropleiding Vastgoedadvies aan de Universiteit van Barcelona, in een interview met Fotocasa.es, het grootste vastgoedportaal in Spanje.

Hij verbindt aan die conclusie wel één belangrijke voorwaarde: nu een huis kopen is een goede investering, mits niet gedaan met speculatie als motief. Vandaag kopen en over een paar maanden verkopen is uit den boze. 

Daarbij is het van belang om niet een willekeurige woning te kopen, maar een goed gelegen woning. Richt je niet op vakantiewoningen van waaruit de zee met een telescoop nog net te zien is. Woningen die onderdeel uitmaken van absurde vastgoedprojecten zijn eveneens af te raden. Kijk naar locaties die in de loop van de tijd hun waarde zullen behouden.

Als voorbeeld noemt Bernardos dat op dit moment in de grote steden de prijzen op sommige locaties wel tot 50 procent gezakt zijn ten opzichte van de hoogtijdagen. In de wijk Eixample in Barcelona koopt men nu bijvoorbeeld een woning van 80 vierkante meter voor 120.000 euro. Of een appartement in Chamberi, Madrid, voor 220.000 euro. 

Sareb

Over de staatsbank Sareb, die al het vastgoed van genationaliseerde banken in beheer heeft, is Bernardos helder: deze reuze makelaar vormt op geen enkele wijze concurrentie voor de bestaande makelaars.

Sareb bestaat namelijk bij de gratie van niet genationaliseerde banken die niet zitten te wachten op een nieuwe concurrent op de woningmarkt. Daarom zijn de prijzen volgens Bernardos van het vastgoed van Sareb gemiddeld met 25 procent omhoog gegaan.

De prijzen van woningen van Sareb zijn dus gemiddeld genomen hoger dan de marktprijzen. ‘Het bedrijfsplan van Sareb is een sprookje’, aldus de professor economie.

Sareb heeft vijftien jaar om zijn voorraad woningen te verkopen. Over vijftien jaar zullen we dus weten wat Sareb heeft gedaan om van die voorraad af te komen. Als het erop lijkt dat de laatste vijf jaar van die periode goed zullen zijn om te verkopen, wat gebeurt er dan in die eerste tien jaar? ‘Niets’, zo concludeert Bernardos.

Over onteigening

Volgens de expert is het op dit moment in Spanje zo dat als de hypotheeknemer én de hypotheekverstrekker een fout maken, slechts de hypotheeknemer ervoor opdraait. De zwakste partij, dus dat is oneerlijk in zijn ogen.

Hij refereert hiermee aan het feit dat tot nu toe in Spanje al tegen de 400.000 mensen uit hun huis werden gezet en bovendien ook nog achterbleven met een grote restschuld die ze waarschijnlijk van hun leven niet meer kunnen betalen. 

Mochten de plannen doorgaan om die restschuld kwijt te schelden, dan kost dat de financiële sector volens Bernardos slechts 10 procent van het bedrag dat ze hebben ontvangen om overeind te blijven.

Bernardos ziet het als oneerlijk dat enerzijds burgers met zijn allen 200 miljard euro betalen voor de financiële redding van de banken die ‘barbaarse’ fouten maakten en anderzijds die banken niet in staat zijn om de burgers die het ergste onder de crisis te lijden hebben te redden.

Dit vind je misschien ook leuk