Spanjaarden zijn gelukkiger dan de meeste Europeanen

door admin
Spanjaarden zijn gelukkiger dan de meeste Europeanen

Verrassend nieuws misschien binnen de huidige economische en politieke context van het land. Het voorbije weekend marcheerden nog duizenden Spanjaarden in Madrid samen tegen de recente politieke en economische maatregelen plus de vele corruptieschandalen in het land, in de zogenaamde ‘Marchas de la Dignidad’.

Zijn de Spanjaarden gelukkig? Je zou het misschien niet verwachten met meer dan zes miljoen werklozen, de slabakkende economie en de vele corruptieschandalen. Toch belandde Spanje in een peiling naar algemeen geluksgevoel op de zevende plaats binnen de Europese Unie. De Spanjaarden gaven als score voor voldoening met hun leven 7,5 op tien bij de laatste meting in 2011. Dit terwijl Spanje voor haar inkomen per inwoner van de 28 EU-landen maar op de 13de plaats strandt. Maakt geld dan toch niet zo gelukkig?

Het inkomen van de gemiddelde Spanjaard is zowat 30% kleiner dan de landen in de top zes van deze geluksmeting: Denemarken (8,4 punten voor levensvoldoening), Finland (8,1), Zweden (8,0), Luxemburg (7,8), Nederland (7,7) en Oostenrijk (7,7). België (7,4) belandt samen met Ierland op de 8ste plaats in de gelukslijst en pas daarna komen rijkere landen als Duitsland en Frankrijk (allebei 7,2). Onderaan bengelen Griekenland (6,2), Hongarije (5,8) en Bulgarije (5,5).

De verklaring voor Spanje op nummer 7 ligt wellicht in andere factoren dan het BNP, zoals de algemene levensverwachting. Die ligt in Spanje met een gemiddelde van 82,5 jaar hoger dan het Europese gemiddelde van 80,3 jaar. Daarnaast heeft Spanje een van de laagste cijfers aan moorden en is het schadelijke fijnstof-gehalte in de lucht er ook minder.

Factoren als langdurige werkloosheid, die ook een rol speelde in dit onderzoek, kunnen het geluk van werkloze Spanjaarden dan weer tot de helft reduceren. Daarnaast scoorde Spanje ook slechter dan het EU-gemiddelde op de andere indicators die meespeelden in dit onderzoek: moeilijkheden om onverwachte kosten tegemoet te komen (42,1% tegenover 40,2% in de EU), salarisongelijkheid tussen de seksen (17,8% tegenover 16,4% in de EU), het hoogste cijfer aan vervroegde schooluitval (24,9%, bijna het dubbele van het Europese gemiddelde van 12,7%) en de grootste ongelijkheid tussen de hoogste en laagste inkomens (7,2% versus 5,1% in de EU).

Zou het geluksgevoel van de Spanjaarden dan toch vooral aan de Spaanse zon te danken zijn?

Dit vind je misschien ook leuk