Spaanse premier zet mensenhandel op agenda EU-Afrika top

door admin
Spaanse premier zet mensenhandel op agenda EU-Afrika top

Circa 80 leiders van Afrikaanse en Europese landen kwamen woensdag en donderdag bijeen in Brussel om te spreken over verschillende kwesties, waaronder nu ook de illegale migratie. Er werd gesproken over betere manieren van samenwerking tussen landen om te voorkomen dat maffiabendes rijk worden door het smokkelen van wanhopige mensen naar Europa. Een ander belangrijk punt was hoe humanitaire drama’s zoals vorig jaar bij het Italiaanse eiland Lampedusa, waar 200 vluchtelingen verdronken, en bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla voorkomen kunnen worden.

De maffia moet aangepakt worden, de grenscontroles en de samenwerking tussen de betreffende landen moet worden verbeterd, legale immigratie moet worden aangemoedigd, vluchtelingen moeten hulp krijgen naar huis terug te keren en de kosten voor het overmaken van geld naar achtergebleven familie moeten omlaag.

Oorspronkelijk was het geen agendapunt, maar de Spaanse premier Rajoy heeft zich er hard voor gemaakt het erop te krijgen na de sterk toenemende massale bestormingen op de Spaanse grens bij Ceuta en Melillia in Marokko de afgelopen maanden.

Volgens Rajoy moeten jongeren in Afrika betere alternatieven krijgen dan veel geld te betalen aan mensensmokkelaars om met het eigen leven in de waagschaal een poging te doen Europa te bereiken. ‘Migratie zou een optie moeten zijn en niet een noodzaak om te kunnen overleven’, zo zei hij tijdens een korte toespraak.

Madrid oefent ook druk uit op de Europese Unie om de economische hulp vanuit de EU te koppelen aan de bereidheid samen te werken in het bevechten van de illegale immigratie. Deze koppeling staat niet expliciet vermeld bij de conclusies van de top. Diplomatieke bronnen in Brussel echter hebben er vertrouwen in dat de vereisten worden meegenomen, wanneer de geplande 28 miljard euro hulp van de EU naar Afrika gaat tussen 2014 en 2020.

Dit vind je misschien ook leuk