Syrische jihadisten willen ook Spanje veroveren

door admin
Syrische jihadisten willen ook Spanje veroveren

De video duurt amper een minuut, maar heeft er onder andere wel voor gezorgd dat de landelijke beveiligingsdiensten extra alert zijn. De Spaanse staatssecretaris Binnenlandse Veiligheid bracht vorige week een driedaags bezoek aan Washington. Hier liet hij zich informeren over technieken om gegevens te analyseren en beveiligingsmaatregelen die genomen kunnen worden om aanslagen te voorkomen.

Volgens Martinez is het recruteren van strijders in Europa die in landen als Syrie en Irak gaan vechten een van de grootste dreigingen van dit moment voor Europa. Zowel de Amerikanen als de Europeanen maken zich grote zorgen over de radicalisering onder bepaalde groepen jongeren op beide continenten.

In de video zeggen de twee jonge mannen dat Spanje het land van hun grootouders is en dat ze het daarom zullen terugnemen. Een groot deel van het Iberische Schiereiland was in Moorse handen vanaf de achtste tot de dertiende eeuw totdat het beetje bij beetje werd terugveroverd door de Katholieke Koningen.

‘We leven onder de Islamitische vlag en voor deze vlag doen we het totdat we alle gevangen genomen landen, van Jakarta tot Andalusië hebben opgeëist’, zo zeggen de mannen in de video die is gepubliceerd op een website Syriantube.net met video’s van het Syrische leger tegen de rebellenlegers. Daarnaast werd de video ook op YouTube gezet.

Het is niet duidelijk tot welke rebellengroep de mannen in de video behoren. Afgelopen maart nog werd een van de ‘meest actieve Syrische rebellengroepen in Europa’ opgerold door Spaanse en Marokkaanse autoriteiten. Dit was de omschrijving van de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken.

De vermoedelijke leider van de bende, Mustafa Maya Amaya, een in Spanje genaturaliseerde Belg, werd opgepakt, maar ook twee Franse verdachten. Ze worden ervan verdacht strijders voor de Islamitische Staat van Irak (ISIS) te hebben gerekruteerd om uit te zenden naar Syrië.

In maart 2013 werden zeven verdachten opgepakt door Spaanse en Marokkaanse autoriteiten. Ze vormden een cel die vrijwillige strijders uitzond naar Mali, Syrië en Libië.

Dit vind je misschien ook leuk