Weer Spaanse geestelijke besmet met ebola

door admin
Weer Spaanse geestelijke besmet met ebola

De 69-jarige broeder Manuel García Viejo woont en werkt al 52 jaar in Sierra Leone. Als medisch directeur kwam hij wel in contact met patiënten, maar er was in zijn ziekenhuis nog geen geval van ebola vastgesteld. Toen hij hoge koorts kreeg en koortsremmers dit niet verhielpen, sloegen zijn collega’s alarm en brachten hem over naar een in ebola gespecialiseerde kliniek. Bij Artsen zonder Grenzen was er geen plaats en men wist hem over te halen zich naar Spanje te laten repatriëren.

Besmettingsgevaar zeer klein

Het Carlos III ziekenhuis neemt dit keer minder extreme maatregelen dan bij de komst van de eerste ebola-patiënt. Begin augustus kwamen vanuit Liberia broeder Miguel Pajares en zuster Juliana Bonoha aan. Uit voorzorg werden toen 30 andere patiënten overgebracht naar een nabijgelegen ziekenhuis, en spreekuren en operaties gecanceld. Pajares overleed enkele dagen later, Bonoha bleek niet besmet te zijn. 

Dit keer gaan de spreekuren gewoon door, ook al heerst er onder de patiënten veel onrust en onzekerheid. De kliniek wijst erop dat de zieke priester een eigen team van verplegend personeel heeft dat niet in contact komt met andere patiënten. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO bevestigt dat het besmettingsgevaar nagenoeg nihil is. Bovendien is hij van mening dat Spanje goed is uitgerust om mogelijke besmetting op tijd te herkennen.

Gezondheidstoestand kritiek

García Viejo is er slecht aan toe, hij vertoont ernstige uitdrogingsverschijnselen en zijn nieren en lever zijn aangetast. Omdat er nog geen geneesmiddel tegen ebola voorhanden is, kan het ziekenhuis niet veel meer doen dan het bestrijden van de symptomen.

Geen langdurige zorg

Het Carlos III ziekenhuis is een behandelcentrum voor middenlange en langdurige zorg en is gespecialiseerd in tropische infectieziekten. Om kosten te besparen heeft de Comunidad de Madrid echter besloten er een kliniek voor langdurige zorg van te maken, waardoor ebola-patiënten niet meer opgenomen kunnen worden. In het militair ziekenhuis Gómez Ulla worden daarvoor nu 14 kamers in gereedheid gebracht.

Symptomen en ziekteverloop

Het ebolavirus wordt overgebracht via contact met besmette lichaamssappen. De incubatieperiode ligt tussen de 2 en 21 dagen. Meestal vertoont een patiënt binnen een week de eerste symptomen die sterk op griep lijken: koorts, zware hoofd-, spier- en gewrichtspijn en algehele malaise. In de tweede week zal de patiënt ofwel beginnen aan een langzaam herstel ofwel zo ernstig verslechteren dat de dood erop volgt.

Internationale gezondheidscrisis

In maart 2014 werden de eerste besmette gevallen in Guinee bekend, waarna het virus zich verspreidde naar Sierra Leone, Liberia en Nigeria. Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt de ebola-uitbraak in West-Afrika een internationale gezondheidscrisis. Volgens het New England Yournal of Medicine van de World Health Organization zijn op dit moment 5.800 mensen besmet en vielen er al 2.800 doden. Men schat dat deze aantallen in oktober zullen verviervoudigen.

Dit vind je misschien ook leuk