Spaanse publieke omroep ‘verliest geloofwaardigheid door partijdigheid’

door admin
Spaanse publieke omroep 'verliest geloofwaardigheid door partijdigheid'

Hiertoe ondertekenden ze – vertegenwoordigd door de raad voor het nieuws (Cdl) – een manifest waarin ze melding maken van het partijdige gebruik van de actualiteitenrubrieken. Ze eisen tevens een ‘terugkeer naar een model dat onafhankelijkheid garandeert’. In het manifest dat dinsdag werd gepubliceerd, spreken ze over de ‘slechte praktijken’ en de ‘manipulatie en censuur’ van de nationale omroep, die in de opinie van de ondertekenaars leiden tot een toenemend gebrek aan geloofwaardigheid.

Fundament van gezonde democratie

‘We willen dat de wet wordt gehandhaafd’, zo zei de voorzitter van Cdl Alejandro Caballero op dinsdag die van mening is dat TVE toebehoort aan de samenleving. ‘De omroep is niet van ons, noch van de regering’. De omroep met publieke televisie, nieuwsdiensten en een website vormt het fundament van een gezonde democratie en staat vanuit deze overtuiging ten dienste van de burgers.

Eenzijdige belichting

Specifieke kritiek was er op de verslaggeving rond de zaak Bárcenas over het grote corruptieschandaal binnen de centrumrechtse Volkspartij (PP). Die werd partijdig genoemd vanwege het feit dat een aantal zaken niet of eenzijdig werden belicht. Ook is men niet te spreken over het veto waarmee het interview met Ada Colau, woordvoerdster van het platform voor gedupeerden van hypotheken (PAH) niet door kon gaan.

Druppel 

De benoeming afgelopen zomer van een aantal nieuwe directieleden van nieuwsprogramma’s vormde volgens Caballero ‘de druppel die de emmer deed overlopen’. Met hun komst zijn de niveau’s van partijdigheid en censuur tot onacceptabele hoogten gestegen. Zo werkte de nieuwe voorzitter van de omroep Jose Antonio Sánchez in het verleden voor de Partido Popular, de politieke partij die op dit moment het land bestuurt.

Podemos onzichtbaar

Caballero wijst er eveneens op dat het bestaan van de sterk in opkomst zijnde linkse partij Podemos amper zichtbaar is op de Spaanse nationale omroep en dat vooral de tegenstanders van een onafhankelijk Catalonië in nieuwsprogramma’s worden geinterviewd.

Neutraliteit

Volgens de ondertekenaars van het manifest moet het hele model van benoeming van leidinggevenden van de omroep op de schop om de huidige gang van zaken tegen te gaan en een grotere neutraliteit te kunnen garanderen in de toekomst.

Dit vind je misschien ook leuk