Spaans OM vervolgt Catalaanse president

door admin
Spaans OM vervolgt Catalaanse president

De verhoudingen tussen Madrid en de regio waren al niet zo gunstig meer, maar dat Mas toch doorzette was een extra trap tegen het al zere been van de centrale regering.

De directeur van het OM, Eduardo Torres Dulce is van plan vier personen onder meer ongehoorzaamheid aan het hof ten laste te leggen. Het gaat om regiopremier Artur Mas, de Catalaanse vice-premier Joana Ortega en de regiominister van Onderwijs, Irene Rigau.

‘Enorm succes’

Volgens de Catalaanse premier was het referendum een ‘enorm succes’. 2,3 miljoen van de 7,5 miljoen Catalanen heeft gestemd. Van hen stemde ruim 80 procent (1,8 miljoen) voor volledige onafhankelijkheid van hun regio van Spanje. Volgens Mas maakte deze uitslag in elk geval de weg vrij voor een volwaardig referendum over onafhankelijkheid.

Recht op zelfbeschikking niet in Grondwet

Hier wil Madrid natuurlijk niets van weten. De overheid blijft benadrukken dat een referendum over iets wat alle Spanjaarden aangaat, ook onder alle Spanjaarden gehouden moet worden en niet enkel onder Catalanen. Het recht op zelfbeschikking staat namelijk niet in de Spaanse grondwet. Madrid legde de nadruk op het feit dat vooral de pro-onafhankelijkheidsstemmers zijn op komen dagen en dat 5,2 miljoen Catalanen niet van zich heeft laten horen, dus dat op de uitslag ook geen verstrekkende conclusies kunnen worden gebaseerd. Bovendien is Madrid boos over het feit dat Mas federaal geld zou hebben gebruikt om de volksbevraging te financieren.

Klacht tegen Madrid

Mas heeft gepoogd juridische gevolgen van het verboden referendum te ontwijken door zich zelf niet met de organisatie ervan te bemoeien. Ook diende hij daags na het referendum een klacht in tegen Madrid bij de Europese Unie. De klacht betreft echter niet het geschil over het referendum, maar lijkt volgens de Spaanse media een poging te zijn om Madrid tegen de haren in te strijken. Barcelona wil dat de regering in Madrid een EU-richtlijn uit 2009 toepast. Deze zegt dat de minst welgestelden in de samenleving beschermd moeten worden tegen het afsluiten van nutsvoorzieningen. Catalonië zette deze richtlijn vorig jaar om in wetgeving, Spanje daarentegen is al 3,5 jaar te laat.

Dit vind je misschien ook leuk