Catalaanse president ontvouwt plan voor onafhankelijkheid in 2016

door admin
Catalaanse president ontvouwt plan voor onafhankelijkheid in 2016

Onder regelmatig applaus van circa 3.000 personen in het auditorium in Barcelona legde Mas zijn bedoelingen uit tijdens een congres waarin werd ingegaan op de toekomst van de Spaanse regio na het officieuze referendum op 9 november jl.

Vervroegde verkiezingen

De eerste en belangrijkste stap op de verdere route naar onafhankelijkheid is volgens Mas het organiseren van vervroegde verkiezingen. Hiertoe zal een speciale lijst worden samengesteld waarop alle zich verkiesbaar stellende politici, experts en politicologen zullen staan die een onafhankelijk Catalonië nastreven.

Behaalt die lijst bij de vervroegde verkiezingen een absolute meerderheid, dan kan de regionale overheid vanaf dan de intentie tot het vormen van een onafhankelijke staat bekend maken bij de centrale regering in Madrid en bij de Europese autoriteiten. 

Ontwerpen nieuwe grondwet

Ondertussen kunnen de mensen van de lijst beginnen aan het ontwerpen en uitschrijven van alle formaliteiten, een nieuwe Catalaanse Grondwet en andere zaken die geregeld moeten worden alvorens zich af te kunnen scheiden. 

Verkiezingen en referendum

Aan het einde van die periode die volgens Mas circa anderhalf jaar in beslag zal nemen, zullen er weer nieuwe verkiezingen worden gehouden. Hier zal Mas zelf zich niet verkiesbaar meer stellen. Na die verkiezingen komt nog een officieel referendum waarin dan de Catalaanse staat geproclameerd kan worden. 

‘Enige weg’

Mas ziet vervroegde verkiezingen als ‘de enige weg’ voor de Catalanen om zich uit te spreken na de symbolische volksraadpleging op 9 november. Via deze verkiezingen zal duidelijk worden hoeveel Catalanen echt voor een onafhankelijke staat zijn. Hij maakte nog geen datum voor die verkiezingen bekend. 

‘Totaal succes’

Bij de officieuze volksraadpleging kwamen 2,3 miljoen Catalanen stemmen. Dit was iets meer dan een derde van het totaal aantal kiesgerechtigde Catalanen. 80 procent van de stemmers, stemde voor een onafhankelijk Catalonië. Mas noemde de raadpleging een ’totaal succes’. 

‘Faliekante mislukking’

De Spaanse premier Rajoy daarentegen, noemde het een ‘faliekante mislukking’. Volgens hem schonken twee op de drie Catalanen geen aandacht aan het referendum. 

Peiling El Mundo

Uit een peiling van de krant El Mundo op maandag bleek dat 60,3 procent van de Catalanen een voorstander is van een hervorming van de Spaanse Grondwet, waarmee Catalonië verder kan als federale staat. 

Rajoy naar Barcelona

Premier Rajoy zal aanstaande zaterdag een bezoek brengen aan Barcelona. ‘Ik moet ons standpunt beter uitleggen aan de Catalanen’, zo gaf hij op als reden.

Dit vind je misschien ook leuk