Anti-islambeweging Pegida duikt ook op in Spanje

door admin
Anti-islambeweging Pegida duikt ook op in Spanje

De Spaanse tak van Pegida (werd op 8 januari gelanceerd op Twitter, een dag na de aanslag op het satirische Franse tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs waar 12 tekenaars en andere redactieleden bij om het leven kwamen.

‘De Islam heeft geen plaats in vrije en democratische samenlevingen zoals Europa’, zo zegt de groep in een van zijn eerste berichten op Twitter. De Spaanse afdeling van de ‘Patriottische Europeanen Tegen de islamisering van het Westen’ (Pegida) heeft bijna 900 volgers op Twitter en ruim 2.700 likes op Facebook.

Demonstratie Pegida Spanje

In een email die de groep stuurde aan het persbureau AFP stond ‘we bereiden een demonstratie voor van Pegida Spanje, die ook zal worden bijgewoond door leden van Pegida Duitsland. We zullen de datum daarvan publiceren op Twitter en dit aankondigen per email’.

Verboden manifestatie

In eerste instantie werd de eerste Spaanse demonstratie gepland voor afgelopen maandag bij de grootste moskee in Madrid. Deze werd echter afgelast nadat toestemming van de regering uitbleef. Men diende op zoek te gaan naar een andere locatie.

Snelle groei

In oktober ontstond Pegida in Duitsland met een mars waaraan ongeveer 500 personen deelnamen. Sindsdien is de beweging snel gegroeid. De Duitse Bondskanselier Angela Merkel stipte Pegida nog aan in haar nieuwjaarstoespraak. Ze zei dat de initiatiefnemers van de groep ‘vooroordelen, kou en zelfs haat in hun harten dragen’.

Verdunnen christelijke cultuur

Pegida protesteert niet alleen tegen Islam en asielzoekers, maar ook tegen media en de politieke elite die zij ervan beschuldigen de Duitse Christelijke cultuur ‘met multi-culturalisme te verdunnen’ en van ‘onverschilligheid van onze politici’ met foto’s van Angela Merkel, Mariano Rajoy en Francois Hollande. ‘Europa word wakker!’ is de oproep. Leden van de beweging hebben ook spin-offs in Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië aangekondigd.

Gruwelijke foto’s

De Twitteraccount van de Spaanse Pegida volgt verschillende extreem-rechtse Spaanse bewegingen zoals de Falange, de nationalistische partij die de ideologische basis vormde voor de dictatuur van Francisco Franco tussen 1939 en 1975. Er zijn veel gruwelijke foto’s geplaatst van misstanden gepleegd door IS-strijders en Boko Haram om de argumenten voor een tegenbeweging kracht bij te zetten. Veel opmerkingen tonen een grote mate van islamofobie zoals: ‘Zijn we vandaag alleen Charlie Hebdo? Wij zijn iedereen en alle christenen die dagelijks door de Islam worden vermoord’. 

Ondanks dat Pegida het nadrukkelijk ontkent, zien de Europese politici de ideologie van de groep als neonazistisch. 

Twee miljoen moslims

In Spanje staan circa 1.000 moskeëen, Islamitische culturele centra en gebedshuizen. Van de 47 miljoen inwoners die Spanje telt zijn er twee miljoen moslims, volgens de Unie van Islamitische gemeenschappen in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk