Dertien vermoedelijke terroristen opgepakt in vier Spaanse regio\’s

door admin
Dertien vermoedelijke terroristen opgepakt in vier Spaanse regio's

Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten in een verklaring. In zestien panden in vier regio’s werd een huiszoeking gedaan vroeg op maandagochtend. Daarnaast werden volgens het ministerie nog veertien andere personen gearresteerd wegens het plegen van verzet. De doorzoekingen en arrestaties vonden plaats in Madrid, Barcelona (Catalonië), Palencia (Castilla y León) en Granada (Andalusië).

Anarchistische ideeën

Het ging om groepen die er naar eigen zeggen ‘anarchistische ideeën’ op nahouden. Van deze GAC\’s is weinig meer bekend dan een online verklaring uit 2012 waarin wordt beschreven dat de groep als doelen heeft: ‘het versterken en uitbreiden van de anarchistische beweging’, ‘de destabilisering en ineenstorting van het systeem’, ‘opstand en subversie van de gevestigde orde’ en het ‘opbouwen van anarchie’.

Eerder werden al 11 personen, waaronder Spanjaarden, Uruguayanen, Italianen en Oostenrijkers gearresteerd in Barcelona en Madrid als onderdeel in de operatie Pandora. Zeven van hen werden vrijgelaten op betaling van een borg van 3.000 euro, maar werden door de rechter in verband gebracht met de GAC: ‘Uit het onderzoek blijkt dat de leden de vermeende daders zijn van verschillende aanvallen met zelfgemaakte explosieven verspreid door het land’.

Aanvallen op banken

Volgens de Catalaanse autoriteiten zouden deze ‘gewelddadige anarchisten’ verantwoordelijk zijn geweest voor aanvallen op banken in Italië, Barcelon, Madrid en Valencia, maar ook voor de aanslag op de Almudena kathedraal in Madrid en de Pilar Basiliek in Zaragoza in 2013.

Dit vind je misschien ook leuk