Elf jihadisten aangehouden in Catalonië

door admin
Elf jihadisten aangehouden in Catalonië

De arrestanten zijn tien mannen en een vrouw tussen de 17 en 45 jaar oud. Vijf van hen komen uit Spanje, vijf uit Marokko en een uit Paraguay. Vermoedelijk waren ze bezig met het ronselen van jongeren voor uitzending naar Syrië en Irak. De Catalaanse regiominister van Binnenlandse Zaken, Ramon Espadaler, verklaarde in een persconferentie dat de aangehouden jihadisten bezig waren met de voorbereidingen van een aanslag in Catalonië.

Vervolgactie

Even na vier uur vanochtend werd de aanhoudingsoperatie in gang gezet. De actie was een vervolg op een eerdere operatie van afgelopen december. Toen werden drie jongeren aangehouden in Bulgarije, op weg naar Syrië waar ze zich wilde aanmelden bij IS. De politieoperatie die tot de aanhouding van de elf jihadisten leidde, werd uitgevoerd door 360 agenten van de de Mossos d’Esquadra. Na de aanhouding in Bulgarije afgelopen december, bleef de verdenking bestaan op een cel van nieuwe terroristen die niet alleen ronselpraktijken onder Spaanse jongeren uitvoert, maar ook bezig is met de voorbereidingen op een aanslag in Spanje.

Huiszoekingen

Vanochtend werden huiszoekingen gedaan in verschillende woningen. De van terrorisme verdachte arrestanten zijn overgebracht naar Madrid waar zij een verklaring moeten afleggen voor de Audiencia Nacional (Hooggerechtshof)

Antonio, kapper uit Sabadell

De vermeende leider van de jihadistische cel is de Spaanse Antonio, een kapper uit Sabadell. Nadat hij met een Marokkaanse vrouw trouwde, bekeerde hij zich twee jaar geleden tot de Islam. Buurtbewoners van het echtpaar zeggen dat Antonio zich heel normaal gedroeg en dat er ‘geen enkele aanleiding was hem te verdenken van terrorisme’. Wel was hen zijn veranderede uiterlijk opgevallen; hij liet zijn baard groeien en kleedde zich in traditionele moslimkledij. Hij veranderde zijn naam van Antonio in Alí.

Ronselnetwerken

In Catalonië waren eerder dit jaar al 29 personen aangehouden. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken, Jorge Fernández Díaz, verklaarde voor Catalunya Rádio dat er een reële dreiging is en dat de waakzaamheid niet mag verzwakken. Ook wees hij erop dat sinds 2012 80% van de ronselpraktijken uit wordt gevoerd via het internet. Desondanks worden enkele moskeeën die ervan verdacht worden een centrum van ronselpraktijken te zijn, intensief in de gaten gehouden. Van de 1264 moskeeën in Spanje, zijn er ongeveer honderd van het Salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de soenitische Islam. De helft hiervan bevindt zich in Catalonië, onder andere in Salt, Vilanova i la Geltrú en Reus.

Dit vind je misschien ook leuk