Inwoneraantal in Spanje daalt opnieuw

door admin
Inwoneraantal in Spanje daalt opnieuw

De aanhoudende leegloop wordt voornamelijk veroorzaakt door het afnemende aantal buitenlanders dat in Spanje woont. Als gevolg van de crisis is Spanje minder aantrekkelijk geworden voor nieuwkomers en keren veel niet-Spanjaarden terug naar eigen land. Door de hoge werkeloosheid zoeken ook veel Spanjaarden hun heil in andere landen. 

 

Minder terugkeer dan vertrek

 

Slechts 134.231 geëmigreerde Spanjaarden keerden in 2014 terug naar Spanje. De Spaanse bevolking groeide hierdoor maar met 0,3%, terwijl door het vertrek uit Spanje van 304.623 buitenlanders het bewonersaantal met 6,1% afnam. 

 

Nationaliteiten

 

Volgens het INE hadden op 1 januari van dit jaar 41.885.085 van de inwoners de Spaanse nationaliteit. Van de overige 4.718.864 inwoners komt ongeveer 1,94 miljoen uit een Europees land, met name uit Roemenië, Engeland en Italië en bevinden zich onder de 2,77 miljoen niet-Europeanen vooral Marokkanen, Chinezen en Ecuadoranen. 

 

Naturalisatie

 

Bij de terugloop van buitenlandse inwoners moet rekening worden gehouden met het feit dat jaarlijks duizenden buitenlanders de Spaanse nationaliteit krijgen. In 2014 waren dat er bijna 167.000 meer dan het jaar ervoor. Van de bijna 42 miljoen inwoners met een Spaans paspoort is ongeveer 1,09 miljoen niet in Spanje geboren.

 

Vrouwen

 

Er zijn over het algemeen meer mannelijke dan vrouwelijke immigranten die in Spanje wonen. Opvallend is dat vrouwen uit Zuid-Amerika, Centraal-Amerika en de Cariben wel in de meerderheid zijn. 

 

Groei

 

Het INE houdt vanaf 1998 het inwoneraantal van Spanje bij. Sinds 1998 groeide het aantal inwoners in Spanje jaarlijks gestaag. Deze groei, die aanhield tot 2010, werd voornamelijk veroorzaakt door buitenlanders die zich in Spanje vestigden. Mede door de crisis neemt sinds 2010 het aantal inwoners gestaag af.

 

Leeftijd

 

Van de zich in Spanje gevestigde buitenlanders zijn de Engelsen over het algemeen het oudst, met een gemiddelde leeftijd van 52,8 jaar. De jongste buitenlanders in Spanje zijn te vinden onder de Marrokkanen, die een gemiddelde leeftijd van 29,3 jaar hebben.

 

Vergrijzing

 

Spanjaarden hebben de hoogste levensverwachting in Europa. Door het lage geboortecijfer in Spanje, dat op 0,6 kind per vrouw ligt, neemt de Spaanse bevolking niet toe.

Dit vind je misschien ook leuk