Chaos op Spaanse vliegvelden in aantocht voor juni

door admin
Chaos op Spaanse vliegvelden in aantocht voor juni

De stakingen zullen plaatsvinden op maandag 8 juni, woensdag 10 juni, vrijdag 12 juni en zondag 14 juni uit protest tegen de straf die is uitgedeeld aan 61 luchtverkeersleiders die met hun staking in 2010 voor veel overlast hebben gezorgd. Het gaat volgens de vakbond USCA om gedeeltelijke stakingen die gehouden worden gedurende twee uur in de ochtend en twee in de avond tussen 10 en 12 uur en tussen 18 en 20 uur, zo werd aangekondigd tijdens een persconferentie op woensag.

Staat van paraatheid

De 61 gestrafte luchtverkeersleiders uit Barcelona moeten boetes betalen die ongeveer gelijk zijn met één maandsalaris. Daarbij worden ze een maand geschorst. De staking waar zij vier jaar geleden aan deelnamen leidde uiteindelijk tot een alarmtoestand. De luchtverkeersleiders hadden hun werk onaangekondigd neergelegd. Hierop besloot de overheid een ‘staat van paraatheid’ uit te vaardigen om het personeel van de controletorens te dwingen hun werk weer op te pakken.

Ondertussen werd het leger opgetrommeld om de controle over het luchtruim tijdelijk over te nemen. Het was de eerste keer in de Spaanse democratie na de dood van dictator Franco in 1975 dat er een staat van paraatheid werd uitgevaardigd. De luchtverkeersleiders werden onder escorte van het leger terug naar hun werk gebracht.

Tijdens de nationale vergadering van de USCA afgelopen woensdag in Madrid stemde 81 procent van de leden voor de staking.  De schorsing van 59 van de 61 luchtverkeersleiders heeft nog niet plaatsgevonden en werd uitgesteld tot 2016 vanwege een ’tekort aan personeel’.

Dit vind je misschien ook leuk