Nieuwe richtlijn voor het maximale formaat van handbagage

door admin
Nieuwe richtlijn voor het maximale formaat van handbagage

Het gaat om een richtlijn voor het nieuwe beste formaat handbagage zodat alle passagiers in een vliegtuig met 120 stoelen een handbagagekoffertje in de cabine kunnen meenemen. Nu is het nog zo dat er altijd mensen gedwongen worden hun handbagage in te checken omdat er onvoldoende plek is in de bagagevakken boven het hoofd.

IATA werkte voor de richtlijn samen met luchtvaartmaatschappijen en bouwers van vliegtuigen zoals Boeing en Airbus. Het beste formaat komt nu neer op 54,61 cm hoog, 34,29 cm breed en 19,05 cm diep. Het huidige maximale formaat dat wordt aangehouden door American Airlines, Delta Air Lines en United Airlines is 56 cm hoog, 35 cm breed en 23 cm diep. Deze formaten gelden min of meer ook voor de meeste Europese airlines.

Transavia, Ryanair en Vueling

Transavia geeft als adviesformaat 45 cm hoog, 40 cm breed en 25 cm diep. Maximaal mag je koffer bij deze luchtvaartmaatschappij die veel wordt gebruikt door Nederlanders die van en naar Spanje vliegen 55 cm hoog, 40 cm breed en 25 cm diep. Ryanair, waar hetzelfde voor geldt, geeft als maximaal formaat 55 cm hoog, 40 cm breed en 20 cm diep. Vueling: 55 cm hoog, 40 cm breed en 20 cm diep.

Richtlijn niet bindend

Volgens IATA hebben al 8 grote internationale luchtvaartmaatschappijen aangegeven de nieuwe regels over te nemen: Air China, Avianca, Azul, Cathay Pacific, China Southern, Emirates, Lufthansa en Qatar. Een woordvoerder van IATA is er zeker van dat meer airlines zich erbij zullen aansluiten. De richtlijn is echter niet bindend en maatschappijen zijn vrij ermee te doen wat ze willen. Je hoeft dus niet direct naar de winkel om een nieuwe handbagage-koffer aan te schaffen.

‘Cabin OK’

Luchtvaartmaatschappijen werken nu samen met de kofferproducenten om een label te ontwikkelen ‘Cabin Ok’, zodat consumenten er zeker van zijn dat ze zonder problemen met hun nieuw aangeschafte koffer het vliegtuig in kunnen. Nu bestaat er vaak twijfel of een koffer, die bij de ene luchtvaartmaatschappij wel geschikt is, ook mee mag met een andere.

Dit vind je misschien ook leuk