Spanje maakt zich op voor derde hittegolf binnen drie weken tijd

door admin
Spanje maakt zich op voor derde hittegolf binnen drie weken tijd

Vooral de zuidelijke helft van Spanje zal weer zuchten onder de hitte. De provincies Córdoba en Jaén krijgen van het weerinstituut Aemet een oranje waarschuwing voor temperaturen ruim boven de 40 graden. Een gele waarschuwing geldt voor de provincies Cádiz, Córdoba, Granada, Huelva, Jaén, Málaga, Sevilla, Zaragoza, Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara, Toledo, Ávila, Lleida, Madrid, Badajoz en Mallorca. 

Tweede langste hittegolf

De tweede hittegolf die net voor het weekend afliep, heeft 12 dagen geduurd en gaat daarmee de boeken in als tweede langste hittegolf sinds 1975. Alleen in 2003 was het langer achtereenvolgend warm met 16dagen hoge temperaturen. 

Buien

Er vallen mogelijk wat buien in het noorden van Catalonië, Galicië, het westen van Asturias en het noorden van de Canarische Eilanden. De temperaturen zullen iets omlaag gaan helemaal in het oosten van het land, ze blijven hetzelfde langs de mediterrane kust, het westen van Cantabrië en de Canarische Eilanden en zullen in de rest van het land weer stijgen. 

Gevolgen hittegolf

Deze langdurige hitte is slecht voor mens en dier. De kranten staan bol van de adviezen wat je moet doen als het zo warm is. Natuurlijk kan dat ook te maken hebben met de komkommertijd in medialand, maar toch kan het geen kwaad om adviezen te lezen over het onderhoud van je auto als het buiten extreem warm is, hoe je een hittegolf het beste doorkomt of tips voor een ongestoorde nachtrust als het kwik maar niet wil zakken nadat de zon al lang onder is. 

Allergisch

Naar het schijnt zijn er ook meer pollen aanwezig in de lucht, waardoor ook mensen die er normaal geen last van hebben, nu allergische reacties kunnen krijgen. Vooral pollen van de olijfboom zijn rijkelijk aanwezig en aangezien praktisch het hele midden en zuiden van Spanje zijn beplant met deze bomen, kan dit veel overlast veroorzaken. 

Dit vind je misschien ook leuk