Rajoy trekt zich terug als mogelijke nieuwe premier van Spanje

door admin
Rajoy trekt zich terug als mogelijke nieuwe premier van Spanje

De Spaanse koning en Rajoy ontmoetten elkaar in wat het laatste gesprek had kunnen zijn dat de koning hield met alle leiders van de politieke partijen die in het parlement zijn vertegenwoordigd. Koning Felipe had Rajoy verzocht de taak op zich te nemen om een nieuwe regering te vormen. Rajoy heeft daarvoor bedankt. ‘Op dit moment ben ik niet in de positie om een regering te vormen’, zei Rajoy na het gesprek met de koning in een persconferentie. ‘Het is niet alleen zo dat ik geen meerderheid heb wat aantal stemmen betreft. Er is ook een absolute meerderheid in het parlement die tegen mijn kandidaatstelling is.’ 

Podemos wil samen met PSOE

Eerder op vrijdag had de koning een gesprek met de leider van de linkse protestpartij Podemos, Pablo Iglesias en daarna nog met de leider van de socialisten, Pedro Sánchez. Iglesias vertelde de koning dat hij bereid is tot samenwerking met de PSOE en dat hij dan Pedro Sánchez als premier ziet en zichzelf als vice-premier. Iglesias, die zich maanden geleden nog diverse keren heeft uitgesproken tegen een dergelijke samenwerking, zei dat hij expres zijn nieuwe standpunt hieromtrent als eerste aan de koning had geuit. 

Partij overstijgende deals

Vanuit de PSOE werd redelijk verbaasd gereageerd. Toch heeft Sánchez aan de koning laten weten open te staan voor onderhandelingen met Podemos. Dit echter pas nadat Mariano Rajoy als eerste de kans zou hebben gekregen om een regering te vormen. Nu Rajoy opzij is gestapt zullen Sánchez en Iglesias om de tafel moeten gaan zitten. Sánchez: ‘We zijn het eens over de diagnose, maar voor welke behandeling er wordt gekozen is natuurlijk een ander verhaal’. Hij gaf verder aan bereid te zijn tot partij-overstijgende deals te sluiten over acht essentiële kwesties zoals onder meer het onderwijs, het economische herstel en een herziening van de grondwet.

Links progressieve regering

Podemos wil een einde aan de bezuinigingen en neemt graag deel aan het ‘kabinet der verandering’. Pablo Iglesias gaf in een persconferentie na zijn ontmoeting met de koning aan dat hij klaar is om aan het werk te gaan om een links progressieve regering samen te stellen. Mogelijke ministers zouden Iñigo Errejon en Carolina Bescansa zijn.

Dit vind je misschien ook leuk