Junkfood in combinatie met mediterraan dieet minder schadelijk

door admin
Junkfood in combinatie met mediterraan dieet minder schadelijk

Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd onder 15.000 personen in 39 landen. Een Mediterraan dieet wordt met een lager risico op hart- en vaatziekten en beroertes in verband gebracht, terwijl een ‘Westers’ dieet niet in verband kon worden gebracht met een verhoogd risico op deze en chronische ziekten. Het Mediterrane dieet is niet zozeer een dieet maar meer een levensstijl is is afgekeken van het traditionele eten van landen rond de Middellandse Zee in de jaren zestig.

Westers en Mediterraan dieet

Het Westerse dieet wordt gekenmerkt door de consumptie van meer dierlijke vetten en coserveringsmiddelen. De combinatie hiervan zou het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Daarbij eet men minder groente en fruit en meer melkproducten. In landen rond de Middellandse Zee eet men meer olijfolie in plaats van boter, peulvruchten, vis en vervangt men zou vaak door kruiden. Hoewel hier wel op is aan te merken dat de verschillen tegenwoordig niet helemaal meer opgaan. In Spanje eet men steeds meer ‘bolleria’: geraffineerde zoetwaren zoals donuts, croissants en andere deegwaren, wit brood en ook veel meer suikerhoudende dranken en snoep.

Onderzoek

Onderzoekers van de Universiteit van Auckland in Nieuw Zeeland vroegen de respondenten die al aan hart- en vaatziekten lijden om een vragenlijst met betrekking tot hun levensstijl in te vullen. Tegelijkertijd probeerden ze specifieke medicijnen voor het hart. Gevraagd werd naar hoevaak de proefpersonen voedingsmiddelen uit bepaalde categorieën zoals vlees, vis, melkproducten, volle granen, fruit, zoetwaren, toetjes, bevroren voedsel en suikerhoudende dranken tot zich namen.

Scores

Elke participant kreeg een ‘Mediterraan Dieet Score’ (MDS) en een ‘Westers Dieet Score’ (WDS) van 0 tot 24 punten. De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het European Heart Journal. Na het volgen van hun proefpersonen gedurende 3,5 jaar, ontdekten ze dat 10,1 procent van de deelnemers een beroerte of een hartaanval had gekregen. Het aantal ernstige hart- en bloedvatenaandoeningen was echter lager onder mensen met een MDS-score van 15 of lager. Professor Ralph Steward, leider van het onderzoek gaf echter aan dat er geen verband werd ontdekt tussen een hoge WDS-score en een verhoogde kans op een hartprobleem.

Conclusie

Elke eenheid meer in de MDS-score gaf een vermindering van 7% in het risico op hartaanvallen, beroertes of dood als gevolg van problemen in de bloedvaten bij patiënten die al lijdden aan een hartziekte. Anderzijds werd minder gezond voedsel dat wordt geassocieerd met het Westerse dieet niet in verband gebracht met een toename in gezondheidsproblemen op dit vlak. Dit hadden de onderzoekers anders verwacht.

Nadruk meer op gezond eten

Stewart benadrukt dat dit resultaat niet betekent dat mensen nu zonder gevolgen zich te buiten kunnen gaan aan junk food, maar de nadruk zou meer moeten gaan liggen op het eten van gezonder voedsel dan op het vermijden van slechte voedingsmiddelen. Er werd dus geen direct bewijs gevonden dat het af en toe eten van junk food schade toebrengt aan de gezondheid. Het onderzoek hield echter geen rekening met de totale inname van calorieën, terwijl dit de grootste bepalende factor is bij gezondheidsproblemen die worden gerelateerd aan overgewicht.

Dit vind je misschien ook leuk