Coalitie tussen Podemos en IU vormt nieuw blok op links

door admin
Coalitie tussen Podemos en IU vormt nieuw blok op links

 

 

Na de verkiezingen van 20 december vorig jaar lukte het de partijen niet tot een overeenkomst te komen. Een coalitie tussen PSOE en Podemos zou tot onvoldoende zetels leiden om een regering te vormen. Met een samenwerking tussen Podemos en Izquierda Unida (Verenigd Links) zou dit alsnog werkelijkheid kunnen worden. 

 Winnen van de PP

Garzón en Iglesias lieten in een persbericht weten dat zij beogen “het land te herwinnen ten gunste van de sociale meerderheid en de verkiezingen te winnen van de PP”. De coalitie werd door deze partijleiders aangekondigd in de Sala Mirador in Madrid. Dit is dezelfde plaats waar minder dan twee jaar geleden een debat plaatsvond tussen deze twee heren, voorafgaande aan de Europese verkiezingen. Toen al werd er gesproken over de mogelijkheid om samen naar de verkiezingen te gaan. 

Ten overstaan van journalisten en aanhangers van de beide partijen, verklaart Pablo Echenique, de secretaris-generaal van Podemos deze dag als “historisch”. Dit omdat het ze zoveel dichter bij een “overwinning op de PP” brengt. Hij voegt nog toe “dat het een eer is om naast Alberto Garzón te staan”. 

Bekendmaking

Beide partijleiders hebben het bondgenootschap op Facebook bevestigd. Ook Iglesias noemt het een “historische dag” in het filmpje dat hij op Facebook plaatste. Hierop maakt hij samen met Garzón de vereniging van de beide partijen bekend. In het filmpje kondigt hij aan een verrassing te hebben. De beide lijsttrekkers lopen naar elkaar toe over het plein la Puerta del Sol in Madrid, en wanneer zij elkaar omhelzen, is het voor de omstanders duidelijk dat de partijleden tot een coalitie zijn gekomen. Garzón vertelt in een vergelijkbaar filmpje dat “de sociale meerderheid beschermd moet worden en dat men daarbij soms moet zoeken naar alternatieven”, want, zegt hij “dit kunnen we alleen doen als we samenwerken”. 

Verschillen en overeenkomsten

De lijsttrekker van de IU onderstreept dat het belangrijker is dat ze zich richten op de gemeenschappelijke factoren tussen de beide partijen, dan op de verschillen. Inmiddels zijn echter de eerste onenigheden al voorgevallen. Deze gingen met name over de definitieve samenstelling van de kandidatenlijst. Vooral in de autonome regio’s Valencia, Asturië en Andalusië heerst ontevreden over de machtspositie die Podemos hier heeft. Hierbij heeft de IU harde woorden gesproken over de coalitiepartij voor de aanstaande verkiezingen van 26 juni. Podemos werd hier beschuldigd van “provocatie” en “vernedering”.

Echenique en zijn ambtsgenoot bij de IU, Adolfo Barrena,  hebben samen de overeenkomst opgesteld. Beiden zijn ervan overtuigd dat het slechts om kleine onenigheden gaat en ze zien de samenwerking zonnig in. Echenique “verwacht geen grote conflicten, integendeel.” Hij voorziet “een goede samenwerking op belangrijke vlakken, om een goede campagne te voeren en de PP te overtreffen”. 

Middelbare leeftijd

De verwachting is dat de IU de resultaten van Podemos zal verbeteren. Vooral kiezers van middelbare leeftijd tussen de 35 en 54 jaar zullen waarschijnlijk op de coalitie stemmen. Dit blijkt uit een onderzoek van Metroscopia. Uit dit onderzoek naar de stemintentie van Spaanse inwoners blijkt dat Podemos door de coalitie zo’n 8,1% extra stemmen zal krijgen. Volgens Marcos Sanz, senior onderzoeker bij Metroscopia, is dit genoeg om meer zetels te verkrijgen dan de PSOE. De socialistische partij dreigt hiermee de alleenheerschappij op links van voorgaande jaren te verliezen. En dat slechts twee jaar na de oprichting van het eveneens linkse Podemos.

Ongewonnen terrein

“De coalitie stelt ons niet alleen voor nieuwe cijfers. Het verandert de volledige structuur van de linkse politiek”, zegt Ángel Valencia, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Málaga. Er ligt een duidelijke leeftijdsgrens: “De oudste stemmers kiezen voor de PP en de PSOE. De jongeren gaan voor de nieuwe partijen. Het is dus interessant om te zien welk effect de leeftijdscategorie daartussenin heeft.” De partijen kunnen deze groep dus zeker beschouwen als “ongewonnen terrein”. 

Dit vind je misschien ook leuk